Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Πέρα από τις ατάκες και τα τσιτάτα όμως, το θέμα είναι τι γίνεται με την ουσία της πολιτικής πορείας του Ποταμιού. Η στάση του προέδρου του στη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια επισημοποίησε την (ακόμα μια) διαφορετική γραμμή που έχει με το ΠΑΣΟΚ.
Το ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής, που έχει αρχίσει να σχηματίζεται εδώ και καιρό, βαθαίνει όλο και περισσότερο, λαμβάνοντας τις διαστάσεις χαράδρας. Και μπορεί οι Ποταμίσιοι να τάχθηκαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση, όμως η ψήφος που θα δώσουν στο θέμα της συμφωνίας για το Μακεδονικό είναι εκείνη που θα καθορίσει το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα.
Για να είμαστε ειλικρινείς το Σκοπιανό και η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας λειτούργησαν ως επιταχυντές εξελίξεων όχι μόνο στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η διαφοροποίηση και διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και η παραίτηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου μπορεί να μοιάζουν «λίγα» μπροστά στην κρίση που περνά η Κεντροαριστερά, όμως κατά βάθος δεν είναι.
Η κατάρρευση του αφηγήματος του Πάνου Καμμένου είναι τόσο ηχηρή που από εδώ και πέρα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ψάχνουν ακόμα και την ψήφο τους. Αρκεί να θυμηθούμε τι ακριβώς υποσχόταν ο Πάνος Καμμένος λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ’15:
«Λοιπόν, για να εξηγηθούμε από εδώ, από τη Μακεδονία: Επόμενη κυβέρνηση με Ανεξάρτητους Ελληνες δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου Μακεδονία η επόμενη ονομασία των Σκοπίων. Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, όπως ρίξαμε την κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση αν πάνε να πουλήσουν έστω και μία σπιθαμή ελληνικής γης και ελληνικού δικαίου».
Επειδή, όμως, και σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία έδωσαν, και γλώσσα και ιθαγένεια μακεδονική αναγνώρισαν, και ΦΠΑ έδωσαν στους δανειστές και Μνημόνια ψήφισαν, ας θεωρήσουμε δεδομένη την πολιτική εξαφάνιση των ΑΝ.ΕΛ.
Έτσι επανέρχεται το ερώτημα ποιος θα βρεθεί στις επόμενες εκλογές για να πάρει τη θέση του εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, για το αν υπήρχε διαθέσιμος υποψήφιος στις εκλογές του ’15, είπε πως υπήρχε (ο Σταύρος Θεοδωράκης) αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν γιατί έθετε θέμα Καμμένου, τον οποίο όμως ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε τότε να «πουλήσει». Τώρα;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]