Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα Σκόπια αναβαθμίζονται μέσω της ενταξιακής τους διαδικασίας στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ενώ λαμβάνουν το κλειδί για αντίστοιχη μελλοντική πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι γείτονες υποχρεούνται να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, ωστόσο κέρδισαν πολλά. Εκτός από τη σύνθετη ονομασία, που όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση ίσως ήταν αναπόφευκτο κακό, πήραν τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» ιθαγένεια, στοιχεία δηλαδή εθνότητας..
Επίσης θα έχουν λόγο σε κρίσιμα ζητήματα των διμερών μας σχέσεων, όπως η επωνυμία των «μακεδονικών» προϊόντων και φορέων αλλά το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.
Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δύσκολα θα κρατήσει την ονομασία του ενώ τέτοιου είδους διενέξεις θα δημιουργούνται με κάθε ευκαιρία. Αυτό είναι και το πρόβλημα της συμφωνίας. Δεν κλείνει ένα θέμα, αντιθέτως ανοίγει «παράθυρα» για αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων, οι οποίες μάλιστα θα βασίζονται σε ελληνικές υπογραφές.
Όσο για το επιχείρημα των Συριζαίων ότι τώρα η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτυχθεί στα Σκόπια, είναι ξεπερασμένο. Οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις είχαν υπό τον έλεγχό τους την οικονομία του γειτονικού κράτους από τη δεκαετία του ’90, όταν οι σχέσεις μας με τα Σκόπια ήταν φορτισμένες. Χρήματα χρειάζονται για την οικονομική διπλωματία και όχι αρλούμπες όπως η «good diplomacy».
Η Ελλάδα έχασε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό αποτελεί εθνική υποχώρηση, τις επιπτώσεις της οποίας θα δούμε στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά στους πολιτικούς συσχετισμούς, το Σκοπιανό δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε το Μαξίμου. Αντί να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση, να αποχωρήσει ένας βουλευτής της καθιστώντας τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. οριακή καθώς αριθμεί 153 μέλη ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι κόλαφος για τους δύο εταίρους.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Marc, που δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα» το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε στις 14,4 μονάδες από 10,3 που ήταν τον Μάρτιο ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. δύσκολα θα μπουν στη Βουλή. Το 73% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, επτά στους δέκα τάσσονται κατά της συμφωνίας ενώ ενδεικτικό είναι ότι και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην υπογραφή των Πρεσπών.
Τα μονοψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και η πολιτική εξαφάνιση των ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να αποτυπώνουν την τιμωρητική διάθεση των πολιτών στους άστοχους διπλωματικούς χειρισμούς, όμως το πρόβλημα δύσκολα θα αποκατασταθεί. Η Ελλάδα από χθες συμφώνησε με τη «Βόρεια Μακεδονία» και το κείμενο αυτό δεν ανατρέπεται. Η ζημιά έγινε. Τσίπρας και Καμμένος μπορεί να υποστούν εκλογικό Βατερλό αλλά αυτό είναι το λιγότερο…
Ο Ελεύθερος Τύπος στη μάχη των αποκαλύψεων!
Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το Σκοπιανό μονοπώλησε τη συζήτηση στη Βουλή το περασμένο Σάββατο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ο Άρειος Πάγος, από το 2009 με την κυρία Βασιλική Θάνου, σημερινή επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του πρωθυπουργού, στη σύνθεσή του είχε κρίνει οριστικά και αμετάκλητα ότι η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα είναι κατασκευάσματα των γειτόνων. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, κάτι προσπάθησε να απαντήσει ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είχε καλυφθεί από άλλη του… 2000. Το γεγονός είναι ότι ακόμη και η κυρία Θάνου είχε υποστηρίξει τα αντίθετα από αυτά που ψήφισε ο Τσίπρας. Όσο για τον Ελεύθερο Τύπο, θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ιδεολογικής μάχης με επιχειρήματα και τεκμηριωμένα ρεπορτάζ όπως αυτό του Σαββάτου.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]