Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης
Από τις 18 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε περίπου 80 ημέρες, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχουν χάσει τη ζωή τους 127 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από χίλιοι. Για να είμαστε δίκαιοι, το καθεστώς του σοσιαλιστή ηγέτη Ντανιέλ Ορτέγα μάλλον έχει ξεπεράσει σε βιαιότητα εκείνο του πολιτικού του συμμάχου Νικολάς Μαδούρο, καθώς σε μικρότερο χρονικό διάστημα έχει περισσότερους νεκρούς από ό,τι είχε η Βενεζουέλα στις περσινές διαδηλώσεις.
Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες στη Νικαράγουα καταγράφηκαν 15 δολοφονίες διαδηλωτών. Οπως καταγγέλλουν ανεξάρτητες οργανώσεις, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει για την καταστολή αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές και παραστρατιωτικούς. Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και χημικά όπλα ενάντια στον πληθυσμό στην πόλη Μασάγια.
Η Αμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει ότι στη Νικαράγουα παραβιάζονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί και σε εξωδικαστικές εκτελέσεις. Τα περισσότερα θύματα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, έχουν βληθεί από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, στο λαιμό και στο θώρακα. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, στη γενική του συνέλευση, καταδίκασε την αγριότητα με την οποία καταστέλλονται οι διαδηλώσεις, απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, ως υπεύθυνο. Μάλλον όχι τυχαία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με μικρή καθυστέρηση, χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η μεγαλύτερη «σφαγή» των τελευταίων εβδομάδων καταγράφηκε στη διαδήλωση που έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στις μητέρες των θυμάτων, όταν οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών, αφήνοντας 18 νεκρούς και περισσότερους από 218 τραυματίες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι διαδηλωτές, παρά την άγρια καταστολή,, εξακολουθούσαν να βρίσκονται στους δρόμους και διατηρούσαν τουλάχιστον 53 οδοφράγματα, κλείνοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Νικαράγουα θυμίζει τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα. Και οι δυο αριστεροί ηγέτες, ο πρώην επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγα και ο Νικολάς Μαδούρο, αντιμετώπισαν το κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας με άγρια καταστολή και δολοφονίες. Και οι δυο ηγέτες κατηγόρησαν την «ακροδεξιά αντιπολίτευση» και τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις, με σκοπό τη βίαιη ανατροπή τους. Η μεγάλη διαφορά της Νικαράγουας είναι ότι δεν διαθέτει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Και αυτό την κάνει περισσότερο ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις, καθώς η Νικαράγουα είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ομως, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δεν είναι αφελής. Φαίνεται πως για να σώσει το κεφάλι του αφήνει στην άκρη τα «συντροφιλίκια» με τον Μαδούρο και για πρώτη φορά διευκόλυνε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών στη διαδικασία αποβολής της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό, απέχοντας από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία προχθές. Σε «αντάλλαγμα» ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών -μέχρι στιγμής- έχει κρατήσει μια πιο «ήπια» στάση απέναντι στον Ορτέγα, σε αντίθεση με τον «πόλεμο» που έχει ανοίξει με τον Μαδούρο. Ομως, το πιθανότερο είναι πως μετά τον Μαδούρο θα έρθει και η σειρά του Ορτέγα να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη Νικαράγουα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]