Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Εάν κάποιος αθροίσει τις αποφάσεις τους μπορεί εύκολα να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι οι τρεις πολιτικοί ευθύνονται για την απώλεια άνω του 60% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσίπρας με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν πολλά κοινά σημεία. «Λεφτά υπάρχουν», έλεγε το 2009 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα σκίσω τα Μνημόνια», υπερθεμάτιζε έξι χρόνια αργότερα ο σημερινός πρωθυπουργός με τον Φώτη Κουβέλη στο ρόλο του «χρήσιμου», που θα προκαλούσε τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου το 2015.
Ο πρώτος που μίλησε για δημοψήφισμα ήταν ο ΓΑΠ τον Νοέμβριο του 2011 προκαλώντας την οργή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις την περίοδο εκείνη έλεγε ότι και μόνο με το άκουσμα της λέξης δημοψήφισμα το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Οπως δηλαδή σημειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός είπε τη λέξη δημοψήφισμα και από τότε έχουμε τα capital controls.
Υπάρχει όμως και άλλη μία ομοιότητα των πολιτικών που συναντήθηκαν χθες στο Μαξίμου και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους. Και οι τρεις πολιτικοί έχουν ζημιώσει πολλαπλώς την οικονομία. Επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου 25% καθώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την υπερφορολόγηση αντί της μείωσης των κρατικών δαπανών στο πρώτο Μνημόνιο με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στην ύφεση.
Ο Φώτης Κουβέλης, ενώ έβλεπε ότι η οικονομία το 2014 είχε ανακάμψει και η κυβέρνηση Σαμαρά βρισκόταν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου Μνημονίου και την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τους δανειστές, προτίμησε να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές και τη νίκη του κ. Τσίπρα που είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Και στον ίδιο είχε υποσχεθεί βουλευτική έδρα αλλά ακόμη περιμένει τη θέση στο Δημόσιο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Εάν υπολογίσουμε ότι κατά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη η ζημιά στην οικονομία ξεπέρασε τα 86 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 45% του ΑΕΠ, τότε η «σούμα» με την περίοδο ΓΑΠ προσεγγίζει το 70%. Αυτό είναι και το θλιβερό ρεκόρ των πολιτικών που αντί να παίζουν τάβλι σε κάποιο καφενείο έχουν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας…
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ
Εσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει το στέλεχος της UBS ως παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες που φέρεται να έγιναν από εφοριακούς στο σπίτι του. Πριν καν προκύψει οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο για το συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος, το κυβερνών κόμμα έβγαλε την ετυμηγορία του κατηγορώντας τη Ν.Δ. ως κόμμα της φοροδιαφυγής και των offshore. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει προ πολλού το ηθικό πλεονέκτημα για να παριστάνει τον τιμητή. Πρόσφατος είναι ο σάλος για την τροπολογία νομιμοποίησης των offshore από πολιτικά στελέχη. Αλλο έρευνα και άλλο λάσπη στον ανεμιστήρα.
ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τις αγκάλες του στην Χρυσή Αυγή, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ψήφους, αλλά τελικά ο Μιχαλολιάκος την έφερε στο κυβερνών κόμμα δηλώνοντας ότι θα απέχει της ψηφοφορίας για το νέο εκλογικό νόμο. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Ενωσης Κεντρώων και θα τεθεί σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές, εάν στο μεταξύ η νέα κυβέρνηση δεν φέρει νέο σύστημα που θα συγκεντρώσει 200 βουλευτές. Το μάθημα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εάν κάνεις παρέα με τη Χρυσή Αυγή καίγεσαι γρήγορα…