Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις πρωτοφανείς προκλήσεις της Αγκυρας;
Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα διαμαρτυρίας με καθυστέρηση 15 ωρών για τον εμβολισμό του πλοίου του Λιμενικού Σώματος. Δηλαδή νωρίτερα είχε φτάσει το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για επισκευή από το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Αγκυρα.
Αργά το βράδυ και αφού προηγήθηκε η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με την οποία τα Υμια είναι «τουρκικά» και δεν πρέπει να τα πλησιάζει κανείς, η ελληνική κυβέρνηση εγκάλεσε την Αγκυρα ότι δεν γνωρίζει γεωγραφία.
Δηλαδή, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι έχει «προσαρτήσει» ντε φάκτο τις ελληνικές βραχονησίδες και η Αθήνα τον επέπληξε ως αγεωγράφητο!
Τουρκική ακταιωρός χτύπησε ελληνικό πλοίο με σκοπό να το βυθίσει και στο Μαξίμου συσκέπτονταν επί 15 ώρες για να αποφασίσουν εάν θα απαντήσουν.
Μένει ώσπου να φύγει…
Στην περίπτωση που η Μαρέβα Μητσοτάκη είχε κάνει κάποια δήλωση, το Μαξίμου θα είχε απαντήσει σε χρόνο-ρεκόρ. Στις προκλήσεις της Αγκυρας σφύριζαν αδιάφορα ή έκαναν υποδείξεις γεωγραφίας.
Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της ανικανότητας της κυβέρνησης. «Τσάμπα μάγκες» που ψάχνουν για καβγάδες, τους οποίους αρχίζουν αλλά δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν.
Το είδαμε στην οικονομία όταν επί έξι μήνες το 2015 τσακώνονταν με την Ευρώπη και απειλούσαν με Grexit. Οταν το είπαν στον Σόιμπλε και αυτός τους απάντησε ότι θα έδινε και κάποια δισ. για να φύγουμε, στο Μαξίμου δεν ήξεραν πού να κρυφτούν με αποτέλεσμα να φορτώσουν τον ελληνικό λαό με βάρη μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εάν όμως στην οικονομία οι ζημιές μπορούν κάπως να επουλωθούν, στα εθνικά μας θέματα οι «μαγκιές» πληρώνονται. Τα εύκολα «μολών λαβέ» στην Αγκυρα και οι ανόητες δημόσιες σχέσεις με τον Ερντογάν έφεραν τα προχθεσινά αποτελέσματα. Να μην μπορεί σκάφος του Λιμενικού να περιπολήσει εντός εθνικών χωρικών υδάτων και μια ολόκληρη κυβέρνηση να ψάχνει επί 15 ώρες τις λέξεις της απάντησης στην Αγκυρα με επιχειρήματα όχι από τα εθνικά μας δίκαια αλλά από τον γεωγραφικό άτλαντα.
Ο Τσακυράκης για τις διώξεις
Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισημάνσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Ο κ. Τσακυράκης χαρακτηρίζει «πατσαβούρα» τη δικογραφία και επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι νοητό να διώκονται πρώην πρωθυπουργοί, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργοί και άλλες προσωπικότητες στη βάση ανώνυμων μαρτυριών που «εικάζουν», «πιθανολογούν», «άκουσαν άλλους να λένε» ότι όλοι αυτοί χρηματίστηκαν. Ο ίδιος αναφέρεται στην περίπτωση Βενιζέλου τονίζοντας τα εξής: «Ο ανώνυμος μάρτυς συνάγει ότι χρηματίστηκε αφού συνάγει ότι χρηματίστηκε ο φίλος του Βενιζέλου Λιντζέρης. Ο ανώνυμος μάρτυς εκτιμά ότι ο Λιντζέρης, που στην αγορά κυκλοφορούσε ότι λειτουργούσε ως ταμίας του Βενιζέλου, “αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ”. Μόνο με τέτοια στοιχεία και μαρτυρίες ούτε σε τριτοκοσμική χώρα δεν διώκονται πολιτικοί. Ολη αυτή η ιστορία μας υποβαθμίζει ως χώρα».
Το λάθος της έκδοσης του επταετούς
Η πρόθεση της κυβέρνησης να «στοκάρει» χρήματα ώστε να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 οδηγεί σε λάθη το οικονομικό επιτελείο. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% στο ξέφωτο της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύεται βιαστική κίνηση. Οι επενδυτές ήδη έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μεριδίων με αποτέλεσμα το επιτόκιο μέσα σε λίγες ημέρες να έχει φτάσει το 4,10% ενώ το δεκαετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,5%. Η αγορά τιμολογεί ακριβότερα το ρίσκο της χώρας λόγω της πολιτικής αναταραχής που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση Novartis αλλά και των έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές. Το Μαξίμου θέλει να έχει «κάβα» αρκετά δισ. ώστε να παζαρέψει με την τρόικα τη μη εφαρμογή των μέτρων του 2019 αλλά οι επενδυτές δεν βρίσκονται πια στο πλευρό της Ελλάδας.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου