Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ας ξεκινήσουμε από τα θεσμικά ατοπήματα των τελευταίων ημερών. Κυβερνητικά στελέχη από τις αρχές του 2017 υπαινίσσονταν ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται πρώην πρωθυπουργός και αρκετά πολιτικά πρόσωπα.
Απορούμε πώς το γνώριζαν όταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφανίσθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.
Την περασμένη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Οταν τον εντόπισαν οι δημοσιογράφοι είπε ότι πήγε για προσωπική του υπόθεση ενώ και η Εισαγγελία διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό για την υπόθεση της Novartis. Λίγο αργότερα, το Μαξίμου ανακοίνωσε επισήμως ότι ο κ. Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την Εισαγγελία με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα ένας προστατευόμενος μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, οπότε εύλογα μπορεί κάποιος να απευθύνει το ερώτημα στον κ. Τζανακόπουλο εάν πήγε στην Εισαγγελία για περισσότερες πληροφορίες.
Η σύνθεση του Τασούλα
Το ίδιο βράδυ, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη δικογραφία, που έπρεπε να πάει αμελλητί στη Βουλή. Τότε έγιναν οι δηλώσεις για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» όλων των εποχών αλλά και για την εντολή που έδωσε ο κ. Τσίπρας να κατευθυνθεί στη Βουλή η δικογραφία (λες και οι υπουργοί μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά).
Τώρα, από το περιεχόμενο της δικογραφίας μάθαμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εντοπίσθηκαν και κατέθεσαν τις τελευταίες 45 ημέρες κατηγορούν για χρηματισμό δύο πρώην πρωθυπουργούς και άλλους 8 νυν ή πρώην υπουργούς.
Κατά σύμπτωση, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι οι πιο μάχιμοι της αντιπολίτευσης.
Ομως έχει μεγάλη σημασία ότι κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και υπουργοί του για μίζες από τη Novartis, όταν η κυβέρνησή του μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών και επομένως περιόρισε τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών.
Και μπαίνουμε στο κεφάλαιο των «προστατευόμενων» μαρτύρων. Καταρχάς, από τη στιγμή που τους γνωρίζει ο υφυπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, όπως δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για πρώην στελέχη της Novartis που είχαν «λερωμένα» τα χέρια τους, είναι πλέον απροστάτευτοι και ευάλωτοι σε όσους, πλην δικαιοσύνης, γνωρίζουν την ταυτότητά τους.
Οι μάρτυρες αυτοί, όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των καταθέσεών τους, στις περισσότερες περιπτώσεις «συμπεραίνουν» με «βάση τη λογική των πραγμάτων» ότι οι πολιτικοί χρηματίσθηκαν. Δεν γνωρίζουμε τι άλλα στοιχεία υπάρχουν στη δικογραφία, όμως το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη καυχιόντουσαν προ εβδομάδων για το περιεχόμενο των μαρτυριών, αλλά και ότι ξέρουν τους προστατευόμενους μάρτυρες δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την αξιοπιστία των «γνωστών» σε κάποιους και «αγνώστων» σε όσους κατηγορούνται προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο της Novartis, που έχει διεθνείς διαστάσεις λόγω των ερευνών για το χρηματισμό γιατρών και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και εξολόθρευσης πολιτικών αντιπάλων με την υπαγωγή τους σε καθεστώς ομηρείας.
Εμείς με Novartis και ο Ζάεφ αλωνίζει
Και ενώ εδώ ασχολούμαστε με τη Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει το αλυτρωτικό Σύνταγμα των Σκοπίων.
Με άλλα λόγια, οι «παραχωρήσεις» του Ζάεφ εξαντλήθηκαν στην αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου. Προφανώς για το λόγο αυτό και ο κ. Τσίπρας, στο Νταβός, δεν είπε τίποτε δημοσίως για την αλλαγή του Συντάγματος. Τώρα όμως που είναι καθαρές οι θέσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακόμη ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας;
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου