Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αντιδράσεις του Μαξίμου ενδεικτικές του κλίματος: Αρχικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εντόπισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέταρτο Μνημόνιο, ξεχνώντας μάλλον ότι αυτό ήδη έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τον περασμένο Μάιο με την επιβολή επώδυνων μέτρων ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακολούθησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι στα ραδιόφωνα καλούσαν με επιμονή τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τους πει πού θα βρει τα χρήματα για να μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ την επόμενη διετία. Πρόκειται για τους ίδιους βουλευτές που διαβεβαίωναν τους ψηφοφόρους ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι άδικος φόρος και δεν βελτιώνεται.
Η κατάσταση μάλλον παρέμενε κρίσιμη για το Μαξίμου, που αποφάσισε να ρίξει στη μάχη το μεγάλο της «όπλο»: Ξαφνικά χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο όπου σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση κάλεσε τους υπουργούς του να μην πέφτουν θύματα του επικοινωνιακού οίστρου των μέσων ενημέρωσης, που υπερβάλλουν για το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού. Υποθέτουμε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να βάλει υπουργούς να τρώνε ψαράκι στην Πειραϊκή, όπως επί Τσέρνομπιλ οι ταγμένοι στις αλήθειες του κομμουνισμού καλούσαν τους πολίτες να φάνε άφοβα μαρούλια.
Το σκηνικό συμπλήρωσαν οι προειδοποιήσεις στο συμπολιτευόμενο τύπο για τον «θατσερικό» Μητσοτάκη και τη ζούγκλα του Κυριάκου. Την Κυριακή ο Μητσοτάκης «σαμποτάριζε τις επενδύσεις», χθες έδινε τα πάντα στους επενδυτές.
Φαίνεται ότι εκεί δεν έχουν ακούσει για την εκχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλης της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο για 99 έτη, όπου οι δανειστές έχουν το πρώτο λόγο, ούτε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή για το πώς η δέσμευση Τσίπρα για κατώτατο μισθό 751 ευρώ κατέληξε σε εργασιακή παρωδία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το ωραίο είναι ότι στην Ελλάδα του Τσίπρα εφαρμόζεται το θατσερικό μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων αλλά με φόρους Σκανδιναβίας. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις διαρκώς αυξάνονται, ενώ το κοινωνικό κράτος υποχωρεί.
Ο μπαμπούλας του νεοφιλελευθερισμού δεν τρομάζει κανέναν σε αντίθεση με τους φόρους της Αριστεράς που έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Ο ΕΝΦΙΑ είναι πιο τρομακτικός από την ιδιωτικοποίηση μιας ΔΕΚΟ, όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τον ΟΣΕ με 45 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να απολογείται για τις καταγγελίες περί ξεπουλήματος μόλις η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί προτάσεις 300 εκατομμυρίων.
Ο κ. Τσίπρας προτίμησε την υπερφορολόγηση από τη μείωση των δαπανών για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο στην πραγματική οικονομία. Τα υπόλοιπα είναι κυριολεκτικώς για τα θηρία…
Αξιολόγηση όπως πέρυσι
Τα μηνύματα που φτάνουν στην αγορά για την τρίτη αξιολόγηση δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι δανειστές «σουμάρουν» εκκρεμότητες και απαιτούν πλήρη εφαρμογή συμφωνηθέντων γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους. Από την άλλη πλευρά οι συστάσεις του πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο να έχουν ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως τον Νοέμβριο θυμίζουν τις περσινές παραινέσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τα θέματα είναι καυτά, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ή οι αλλαγές στο Δημόσιο και το συνδικαλισμό, και δεν προβλέπεται γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα
Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες οι τράπεζες έχουν χάσει το 25% της αξίας τους και συνολικά τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς. Ο τραπεζικός Δείκτης από το υψηλό των 1.100 μονάδων που είχε στα μέσα Ιουλίου έχει υποχωρήσει κάτω από τις 850 κυρίως λόγω της απόφασης μεγάλων επενδυτών να αποχωρήσουν από την αγορά φοβούμενοι νέο γύρο αύξησης μετοχικών κεφαλαίων. Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και τις συστάσεις του για κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, ενώ η ολιγωρία που επιδεικνύει σε θέματα όπως η προώθηση σημαντικών επενδύσεων επιβαρύνει την αγορά.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου