Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές για κρούσμα γρίπης των πουλερικών (Η5Ν1). Αν και προς το παρόν η κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν εμπνέει ανησυχία, οι εμπορικές ροές της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα προκαλούν ανησυχία.
Ηδη, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Μάλιστα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις με την εμφάνιση νέας εστίας γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης, καθώς και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν ανά την υφήλιο και αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά (π.χ. μηρυκαστικά, μινγκ, αιλουροειδή). Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Οπως σημειώνει, σχετικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή τους με άγρια πτηνά.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
«Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών). Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αβγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας. Συνιστάται από το υπουργείο Υγείας οι επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους», καταλήγει η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδήσεις σήμερα
Novartis: Ανασύρονται 21 μηνύσεις πολιτικών σε βάρος Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη – Τι σημαίνει αυτό;
Η Γιορτή του Σινεμά: Δείτε όποια ταινία θέλετε με μόλις 2 ευρώ
Halloween: Τι είναι – Πώς το γιορτάζουν στην Ελλάδα – Τι σχέση έχουν οι… κολοκύθες;
Πλαστικά: Η βόμβα στα θεμέλια του πλανήτη και η ανάγκη για άμεση αποτοξίνωση
Βατικανό: Αποκαλύφθηκε η νέα μασκότ κινουμένων σχεδίων για την Καθολική Εκκλησία
Μαρινάκης: «Ποιον Ανδρουλάκη να πιστέψουμε;»
Ζιζέλ Πελικό: Η φρικιαστική υπόθεση βιασμού ωθεί τη Γαλλία να αλλάξει τον ορισμό του εγκλήματος