Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για δέκα ημέρες. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Εβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 πρόβατα.
Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία και θα επανεξετάζονται ανά τακτά διαστήματα, καθώς η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με την πανώλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζώα μπορεί να προσληφθούν από την πανώλη έως και 72 ώρες μετά από τον εντοπισμό κρούσματος κοντά τους σε αντίθεση με την ευλογιά που το διάστημα αυτό φτάνει ακόμα και τους έξι μήνες. Ωστόσο, πρόκειται για ζωονόσο και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο κι έτσι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Τα κρούσματα
Οπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥπΑΑΤ παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στον Εβρο και ελήφθησαν άμεσα μέτρα απαγορεύοντας τις μετακινήσεις ζώντων ζώων στις Περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η ζωονόσος εξαπλώθηκε και εντοπίστηκαν κρούσματα στη Μαγνησία, αλλά και στην Κορινθία -από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή- θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.
«Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Στις κτηνοτροφικές μονάδες των δύο περιοχών έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. και ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων. Μάλιστα, και στις δύο περιφερειακές ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».
Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».
Τέλος, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ