Αν και για την εξαγορά δεν παρακάμπτονται παλαιότεροι νόμοι , με τον νέο νόμο αν ψηφιστεί θα μπορεί ένας χώρος που είναι καταπατημένος για περισσότερα από 40 χρόνια να περάσει έναντι αμοιβής στους καταπατητές.
Με το νομοσχέδιο λύνεται επίσης έπειτα από 100 χρόνια το θέμα απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες .
Η εξαγορά πάντως εξαρτάται από την έκταση και την τοποθεσία που βρίσκεται με προϋπόθεση ότι δεν θα βλάπτονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δεν θα επιβραβεύεται η παρανομία.
Όπως έχει γίνει γνωστό , ο ενδιαφερόμενος θα καταθέτει τον σχετικό φάκελο σε επιτροπή η οποία και θα αποφασίζει για το μέλλον του αιτήματος.
Το βέβαιο είναι ότι για να καταθέσει σχετικό φάκελο θα πρέπει η καταπάτηση να έχει γίνει από το 1970 εως το 1980. Αυτό σημαίνει ότι εκτός των χρονολογιών που θα καθοριστούν , οι καταπατητές θα αποβάλλονται από τα ακίνητα και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Ως προς την τιμή εξαγοράς αυτή θα καθορίζεται με κοινωνικά κριτήρια .
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Το νομοσχέδιο θα προβλέπεται αποβολή καταπατητών όταν πρόκειται για χώρους που σχετίζονται με την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια ,και τη δημόσια υγεία .
Δεν θα εξαγοράζονται εκτάσεις που προορίζονται για πράσινο ,είναι σε αιγιαλό και παραλία, και κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.
Σε ο,τι αφορά τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία θα αποδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε ιδιοκτήτες που περίπου 30 νομούς της χώρας που έχουν εγκατασταθεί από το 1922.
Ειδήσεις σήμερα
Άγιο Όρος: Τα ρωσόφιλα μοναστήρια και οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό
Δολοφονία Σκαφτούρου: Σαρώνουν τις επικοινωνίες των δραστών
Πάτρα: Η έρευνα για τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας και οι νέες καταθέσεις
Ηπατίτιδα: Ψάχνουν ύποπτα περιστατικά και στην Ελλάδα