Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης, σύμφωνα με τον N. 4685/2020, είναι:
- Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχικής διαμονής.
- Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
- Να μη βρίσκεται σε περιοχές στις οποίες ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά., εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
- Να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης και εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.
- Να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα.
- Να μη βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού).
- Να μη βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά τον χρόνο κατασκευής) και να μη βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές λόγω πυρκαγιάς.
Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.
Στην σχετική αίτηση που που θα υποβληθεί (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται (σε μορφή PDF) τα δικαιολογητικά:
υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή, δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών. Κατά περίπτωση, επίσης, η αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη, το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου.
Δικαίωμα τακτοποίησης έχουν οι ιδιοκτήτες κατασκευών που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2021 και δεν βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους και περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα (με βάση σχετικό νόμο του ’79, όπως ισχύει σήμερα) καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.
Ειδήσεις σήμερα
Mύκητας candida auris: Για αυτούς τους 4 λόγους συνιστά παγκόσμια απειλή
ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο