Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι εργάτες γης που απασχολούνταν εποχιακά στην Ελλάδα προτιμούν τις χώρες τις Δυτικής Ευρώπης ,ενώ οι ‘Έλληνες δεν φαίνεται να προτιμούν τη δουλειά στα χωράφια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Διεπαγγλεματικής Πυρηνόκαρπων και αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων κ. Χρήστο Γιαννακάκη ο κίνδυνος να ξεμείνουμε από εργάτες είναι μεγάλος και θα έχει συνέπειες στη συλλογή προϊόντων όπως τα ροδάκινα και τα κεράσια.
Oι εργάτες είναι κυρίως Πακιστανοί και από το Μπαγκλαντές για τους οποίους θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την παραμονή τους στη χώρα.
Οι Αλβανοί πλέον δεν προτιμούν Ελλάδα αλλά χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κάτι που κάνουν η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία οι οποίες αναγκάζονται να «εισάγουν» εργάτες από Μολδαβία και Σλοβενία.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι κάθε χρόνο απασχολούνταν επισήμως σε εποχιακές αγροτικές δουλειές 32.000 Αλβανοί.
Οι εργάτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές δεν έχουν καταγραφεί επισήμως καθώς είναι «παράνομα εισελθόντες» στη χώρα. Παλαιότερα ο ιδιοκτήτης γης μπορούσε να δηλώσει παράνομους εργάτες για έξι μήνες, αλλά πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αυτό που εξετάζεται σήμερα για την λύση του προβλήματος είναι η «εισαγωγή» από Ουκρανία , το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές αλλά και την Αίγυπτο.
Παράλληλα , γίνεται προσπάθεια και για τους Έλληνες οι οποίοι εργάζονται σε βιομηχανίες , σε κονσερβοποιεία και διαλογητήρια.
Επίσης εξετάζεται και η «άντληση» εργατών από τις λίστες των ανειδίκευτων εργατών από τις λίστες του ΟΑΕΔ.
Το ημερομίσθιο κυμαίνεται από 30-35 ευρώ συν και εργόσημο.
Στο μεταξύ το εμπάργκο κατά της Ρωσίας προς το παρόν δεν φαίνεται να προβληματίζει και πολύ τους παραγωγούς για τα φρέσκα φρούτα καθώς δεν ήταν μεγάλες οι ποσότητες που εξάγονταν. Άλλωστε από το 2014 που ισχύει το εμπάργκο έχουν βρεθεί άλλες αγορές.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάθεση των χυμών ροδάκινου όπου το 35% της παραγωγής εξάγονταν στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Το παραπάνω προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, σε τροπολογία για τους εργάτες γης, που κατατέθηκε στη Βουλή και στην οποία έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ. Η τροπολογία αυτή αφορά διατάξεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς».
Σύμφωνα με την τροπολογία, η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).
Η αίτηση συνοδεύεται τουλάχιστον από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
α) Παράβολο (κωδ. 2113) και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους εκατόν δέκα (110) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που πρόκειται να απασχοληθεί, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται.
β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με την οποία δηλώνεται ότι:
βα) θα απασχολήσει προσωρινά για την παροχή αγροτικών εργασιών τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας, για περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών, και έως ενενήντα (90) ημέρες, με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 3α και 7,
ββ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α’ 212),
βγ) ο μετακαλούμενος θα παρέχει τις αγροτικές εργασίες σε τόπο επακριβώς προσδιορισμένο ως προς την περιφερειακή ενότητα, τον δήμο και τη δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα και ότι προσωρινά θα διαμένει σε τόπο που προσδιορίζεται με ακριβή στοιχεία διεύθυνσης. Επίσης, ότι το κατάλυμα που παρέχεται από τον εργοδότη πληροί τις απαιτούμενες, από τις κείμενες διατάξεις, προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, και ότι ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή.
γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α’ 160).
δ) Φωτοτυπία του διαβατηρίου του πολίτη τρίτης χώρας.
ε) Πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτουν τα ληξιαρχικά στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης). Σε περίπτωση που απαιτείται από τον εποχικά εργαζόμενο να καταβάλει μίσθωμα, ο εργοδότης προσφέρει στον εποχικά εργαζόμενο μισθωτήριο ή ισοδύναμο έγγραφο που αναγράφει σαφώς τους όρους ενοικίασης του καταλύματος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του μισθώματος πρέπει να είναι ανάλογο με την αμοιβή του εποχικά εργαζομένου και την ποιότητα του καταλύματος και δεν εκπίπτει αυτομάτως από τον μισθό του εποχικά εργαζομένου. Όταν το κατάλυμα δεν παρέχεται από τον εργοδότη, ο εργοδότης οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο εποχικά εργαζόμενος διαθέτει εξ ιδίων κατάλυμα, το οποίο πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας.
Ειδήσεις σήμερα
Πώς θα γίνει το… black out στις αυξήσεις ρεύματος
Ιπποκράτειο: Ξεσπά η μητέρα του τρίχρονου κοριτσιού – «Aδιανόητο, δεν μπορώ να το πιστέψω»
Κορονοϊός: Στο… ράφι αφήνουν οι άνω των 60 τη 4η δόση – Tι δείχνουν τα στοιχεία