Οπως επισημαίνει η Ευρωβουλή στη θέση της, που ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (522 ψήφοι υπέρ, 13 κατά, 65 αποχή), η πιο ακριβής παρουσίαση των χωρών προέλευσης των προϊόντων θα διευκολύνει τις επιλογές των καταναλωτών. Θα σταματήσουν οι δόλιες πρακτικές σχετικά με τις ετικέτες μελιού, οι οποίες στο μέλλον θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τις χώρες προέλευσης και, στην περίπτωση των αναμεμιγμένων μελιών, τις αντίστοιχες αναλογίες των χωρών προέλευσης.
Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, αυτό θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους από το νοθευμένο μέλι και θα διευκολύνει τους καταναλωτές στο να κάνουν ενημερωμένες επιλογές μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας.
Ειδικότερα, η νέα οδηγία επικαιροποιεί τους κανόνες σχετικά με τα συστατικά, την ονομασία, τη σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων που συμπεριλαμβάνονται συχνά στο πρωινό.
Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η χώρα συγκομιδής του μελιού πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ενώ για τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και τον γλυκό πολτό κάστανου πρέπει επίσης να αναγράφεται στην εμπρόσθια ετικέτα η χώρα καταγωγής των φρούτων που χρησιμοποιούνται. Εάν το μέλι ή ο καρπός που χρησιμοποιείται προέρχεται από περισσότερες από μία χώρες, οι ευρωβουλευτές ζητούν οι χώρες καταγωγής να αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με την αναλογία τους στο τελικό προϊόν.
Για τον περιορισμό της απάτης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να δημιουργηθεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για την αλυσίδα εφοδιασμού μελιού που θα επιτρέπει τον έλεγχο της προέλευσης των προϊόντων. Το Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «εργαστηρίου αναφοράς» για το μέλι με σκοπό τη βελτίωση των ελέγχων και την ανίχνευση νοθείας μέσω συστηματικών δοκιμών.
Οι χυμοί φρούτων θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα», για να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τα νέκταρ φρούτων, οι χυμοί φρούτων δεν μπορούν εξ ορισμού να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, θα επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα των χυμών φρούτων με νέα σύνθεση η ένδειξη «χυμός φρούτων με μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα». Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι «ανασυσταθέντες» χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα».
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
Αυξάνεται η πραγματική περιεκτικότητα σε φρούτα
Η περιεκτικότητα των μαρμελάδων σε φρούτα θα αυξηθεί από 350 γραμμάρια σε 450 γραμμάρια τουλάχιστον και σε 550 γραμμάρια για τη μαρμελάδα εξαιρετικής ποιότητας ανά κιλό τελικού προϊόντος. Με τη γενική αύξηση της περιεκτικότητας σε φρούτα, θα προσφέρεται στους καταναλωτές ένα προϊόν με λιγότερα ελεύθερα σάκχαρα και περισσότερα φρούτα απ’ ό,τι σήμερα.
Ο αγγλικός όρος «marmalade», του οποίου η χρήση μέχρι σήμερα επιτρέπεται μόνο για τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται για όλες τις μαρμελάδες, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή της ονομασίας του προϊόντος στη συνηθέστερη τοπική πρακτική.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι νέες τεχνικές που αφαιρούν τα φυσικά σάκχαρα από χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέ ή γάλα δεν θα πρέπει να οδηγούν στη χρήση γλυκαντικών για την αντιστάθμιση της επίδρασης της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Επίσης, οι ετικέτες τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν πρέπει να περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με θετικές ιδιότητες, όπως οφέλη για την υγεία.
Ειδήσεις σήμερα
Επικουρικές συντάξεις: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η κατάργηση των δώρων – Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος
Βοτανικός: 8 χρόνια φυλάκιση στον 33χρονο που σκότωνε αδέσποτες γάτες
Επική αντίδραση Λαγκάρντ σε ερώτηση για πιθανή εκλογή Τραμπ: «Να πιω μια γουλιά καφέ» [Βίντεο]
Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα» σωτηρίας από την ΕΛΑΣ για 2χρονο αγοράκι
Σκηνικό φαρ ουέστ στην Μεσσήνη: Συνελήφθη o 33χρονος πιστολέρο