Οπως λέει στο Eleftherostypos.gr αυτό το Πάσχα δεν θα είναι καλό ούτε για τους καταναλωτές ούτε και τους κτηνοτρόφους καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό : «Για να πούμε οτι βγαίνουμε θα πρέπει να πουλήσουμε 10 ευρώ το κιλό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και όλα δείχνουν πως οι τιμές για τον παραγωγό θα κυμανθούν από 6,5-7 ευρώ .Στον καταναλωτή μπορεί η τιμή να αγγίξει και τα 15 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία».
Ο κ. Πεβερέτος δεν αποκλείει και ελλείψεις. Σημαντικό ρόλο ως προς την επάρκεια θα παίξει και το πως θα κινηθεί η Ιταλία και η Ισπανία λόγω του Πάσχα των καθολικών που γιορτάζεται μία εβδομάδα γρηγορότερο. Κάθε χρόνο Ιταλοί και Ισπανοί αγοράζουν και από την Ελλάδα αμνοερίφια. Η ρουμανική αγορά στην οποία στρέφονταν παραδοσιακά η Ελλάδα εφέτος δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς και εκεί οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Ο ΣΕΚ, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν χθες , εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους όχι με το 2% επι του τζίρου του 2021 αλλά να τους ενισχύσει όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Ισπανία.
«Η Ισπανία επιδοτεί με 210 ευρώ την αγελάδα και 15 ευρώ το αιγοπρόβατα. Εμείς προτείνουμε αντίστοιχα 200 και 20 ευρώ. ‘Η μια επιδότηση της τάξεως του 10% επί του τζίρου.Και δεν είναι παράλογο αυτό αν αναλογιστούμε οτι το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί κατά 75%», λέει ο κ.Πεβερέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ το καλαμπόκι από 22 λεπτά στα 45. Το κριθάρι από τα 18 λεπτά στα 43 ,η σόγια από τα 40 στα 65 και το τριφύλλι από τα 18 στα 40.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των νησιών για τους οποίους το κόστος αυξάνεται κατά 10 λεπτά επιπλέον.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: «Πιάνει ταβάνι» η «Ομικρον 2» – Αυξάνονται τα κρούσματα στους μεγάλους
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτές οι τρεις καταθέσεις οδήγησαν στη σύλληψή της
Δώρο Πάσχα 2022: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται και ποιοι δεν θα το πάρουν