Διεύρυνση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, ο νέος κανονισμός θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους και ζημιογόνα αίτια, όπως για παράδειγμα πυρκαγιές, βροχοπτώσεις, καύσωνα και παγετό, παρέχοντας νέα προγράμματα καλύψεων, ενώ διευρύνεται περιλαμβάνοντας στην ασφάλιση τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα θερμοκήπια (σε επίπεδο εγκαταστάσεων), καθώς και την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία.
«Για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσουμε την πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργούμε την εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται», σημειώνεται.
Η αποζημίωση θα συσχετίζεται με τον κύκλο εργασιών της αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ θα μειώνεται στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο.
Νέες καλύψεις
Μάλιστα, διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ εισάγονται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με 45 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, στο υπό διαβούλευση σχέδιο βρίσκεται η κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, αλλά και της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς. Προβλέπει, δε, την τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Καινοτομία αποτελεί και η μείωση των συντελεστών ασφάλισης για μια πενταετία στους νέους γεωργούς, αλλά και του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά από 25 χρόνια κάνουμε ένα γενναίο βήμα ώστε να γίνει ο νέος ΕΛΓΑ ταυτόχρονα δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε έναν νέο πλαίσιο απειλών και κρίσεων αλλά και πολλαπλασιαστής του δυναμικού και των σημαντικών προοπτικών της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας. Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση στις νέες ανάγκες των παραγωγών που αντιμετωπίζει μέσα από το διάλογο με τους ανθρώπους της παραγωγής, τις αναδυόμενες προκλήσεις, αλλά και το νέο διεθνές περιβάλλον της αγροτικής οικονομίας».
Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - Στο 130% οι εντάξεις έργων
Προστασία από χαλάζι
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, καλύπτοντας νέες γεωγραφικές περιοχές ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καλλιέργειες των παραγωγών και στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον σημερινό αριθμό των ήδη καλυπτόμενων στρεμμάτων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάπτυξη του συστήματος προειδοποιήσεων επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων και ενημέρωσης (αγροτικό 112), ένα καινοτόμο και εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο θωράκισης των αγροτών απέναντι σε πρωτόγνωρες νέες απειλές.
Απαιτητικό εγχείρημα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα απαιτητικό και δυσχερές εγχείρημα, το οποίο όμως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, των παραγωγών μας, υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες, στην παραγωγή τους, στο εισόδημά τους». Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός την τελευταία τετραετία ενισχύθηκε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που δόθηκαν για τον «Daniel»- και οι αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει το 1,3 εκατ. ευρώ μόνο με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ψηφιακές διαδικασίες
Επιπλέον, με τον νέο κανονισμό ψηφιοποιούνται και πιστοποιούνται οι εκτιμητικές διαδικασίες. «Καλύπτουμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι εκτιμητές θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν, να ενεργούν και να ολοκληρώνουν τις εκτιμήσεις τους, έχοντας online ή και offline διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που τους είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας επιτόπου στο πεδίο δράσης του (αγροτεμάχιο – εκμετάλλευση).
Ταυτόχρονα, το ΥπΑΑΤ προχωρά τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού τουλάχιστον 200 ατόμων, με δημόσια προκήρυξη και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών και δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρία έτη.