Γράφει ο Πάνος Μπαΐλης
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από πολλές χώρες ,αν και πρόκειται για προϊόν ΠΟΠ , να βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα και να το διαθέτουν στην αγορά.Μία από αυτές η Δανία για τις πρακτικές της οποίας η Ελλάδα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πριν από δύο μέρες η πρόταση της Εισαγγελέως ( η απόφαση θα εκδοθεί μετά από μήνες) δικαιώνει την Ελλάδα :«H Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να παύσουν οι Δανοί παραγωγοί να χρησιμοποιούν την καταχωρισμένη ονομασία «φέτα» για τυρί το οποίο προορίζεται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες», πρότεινε η εισαγγελέας με το αιτιολογικό ότι η «φέτα» καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002. Έκτοτε, η ονομασία «φέτα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του προϊόντος.
Η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Δανίας στο Δικαστήριο της ΕΕ, υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Κύπρο, ισχυριζόμενη ότι η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τον κανονισμό , παραλείποντας να λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης της ονομασίας «φέτα» για τυρί, το οποίο παράγεται στη Δανία, αλλά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.
Από την πλευρά της η Δανία υποστηρίζει ότι σχετικός κανονισμός έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της ΕΕ και ότι δεν καλύπτει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Παραδέχεται συνεπώς ότι δεν λαμβάνει μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς όταν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει συνάψει ήδη διεθνή συμφωνία που να εγγυάται την προστασία της επίμαχης ονομασίας.
Η Ελλάδα στράφηκε κατά της Δανίας όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Μάκης Βορίδης.
Τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία με την οποία καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύχρονη κόντρα με τον Καναδά όπου επίσης το λευκό τυρί βαφτίζεται φέτα. Ενώ «φέτα» διαθέτουν στην αγορά και χώρες όπως ΗΠΑ,και Βουλγαρία ,Νότια Αφρική, Ιαπωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατοχυρώσει από το 2002 την ονομασία «φέτα» ως ΠΟΠ για το λευκό τυρί άλµης, που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Δηλαδή, η ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τυριά παρόμοιας σύστασης, που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος ή με διαδικασίες ξένες προς τις ελληνικές παραδοσιακές. Ωστόσο, χώρες της ΕΕ που παράγουν εδώ και χρόνια λευκό τυρί, όπως η Γαλλία από το 1931 και η Δανία από τη δεκαετία του 1930, προσπάθησαν να αλλάξουν τη σχετική απόφαση με συνεχείς προσφυγές (Γαλλίας, Γερμανίας και Δανίας), επιδιώκοντας την κατοχύρωσή τους. Μετά από δικαστικό αγώνα, το 2005 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε υπέρ της Ελλάδας ότι η ονομασία «φέτα» δεν είναι κοινή, αλλά Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ενός ελληνικού παραδοσιακού τυριού, συγκεκριμένων προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αλλά τα φαινόμενα της «φέτας-μαϊµού» δεν σταμάτησαν. Πρόσφατα η διακίνηση τέτοιας δανέζικης «φέτας» υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει συστάσεις αναφορικά με την προστασία του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr