Γράφει ο Πάνος Μπαΐλης
Πρόκειται για περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα τα οποία πλέον θα μπορούν να αξιοποιηθούν ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία. Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουή νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται οτι πλέον ο ιδιοκτήτης εκτάσεων που έχουν δασωθεί μπορεί να αποδείξει την προηγούμενη χρήση με αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960.
Με το νομοσχέδιο για τα κτήματα τα οποία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πριν τις 23 -2-1946 πλέον το δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να τους αμφισβητήσει .Το θέμα παραπέμπεται στη δασολογική επιτροπή κάθε περιφέρειας η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει το κτήμα δασική έκταση ή δάσος.
Από τη στιγμή που χαρακτηρίζεται δασική έκταση ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει εκχερσώσεις και να αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Σε περίπτωση που η επιτροπή το χαρακτηρίσει δάσος τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αξιοποιήσει την έκταση για καλλιέργειες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δασωμένων εκτάσεων το συναντάμε κυρίως στη Νότια και Δυτική Ελλάδα ,Ιόνια Νησιά και γενικώς σε περιοχές με πολλές βροχές που ευνοούν την βλάστηση αλλά και περιοχές που εγκαταλείφθηκαν λόγω σεισμών αλλά και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε.
Στο πλαίσιο αποκατάστασης τυχόν αδικιών όπου έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για τις δασωμένες εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.
-Στα κτήματα που θεωρούνται δασική έκταση αυτά επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου Δασάρχη . Ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταθέσει σχετική αίτηση έχοντας συμβολαιογραφικούς τίτλους, δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9),ε ένορκες βεβαιώσεις, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.
Στα κτήματα που απέκτησαν μορφή δάσους εμβαδόν αυτών έως τριάντα (30) στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους.
-Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Γενικό Διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό.
Στην ίδια διαδικασία υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στον χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.
Αναλυτικά η ρύθμιση
Αγροί που άλλαξαν μορφή
- Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.
- Αν οι εκτάσεις της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 1 του άρθρου 3, τότε εμβαδόν αυτών έως τριάντα (30) στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους. Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγεγραμμένων. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Γενικό Διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό. Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των πέντε (5) στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, ότι συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
α. Οι εδαφολογικές και οικολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης,
β. πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 47, και
γ. η συγκεκριμένη έκταση, λόγω της θέσης, της αλληλεξάρτησης και της σύνδεσής της με τις γειτονικές δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, δύναται να ανακτήσει τη δασική της βλάστηση με φυσική αναγέννηση, μετά το πέρας της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Η οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης, συντάσσεται και υπογράφεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 47 και εγκρίνεται με την άδεια αλλαγής χρήσης της έκτασης.
Το περιεχόμενο της μελέτης ορίζεται στο παράρτημα της υπό στοιχεία οικ.133389/6588/10.12.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2860).
Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.
- Αν οι εκτάσεις της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 2 του άρθρου 3, τότε δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με την αίτησή του είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους, είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), είτε ένορκες βεβαιώσεις, είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.
Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.
Ο ειδικότερος χαρακτηρισμός της έκτασης ως δάσους ή δασικής, προκειμένης της εφαρμογής του άρθρου αυτού, διενεργείται, εφόσον δεν έχει καταρτιστεί δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3208/2003 (Α’ 303), ακόμη και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Στις περιοχές που δεν καλύπτονται από αναρτημένο δασικό χάρτη, εφαρμόζεται το άρθρο 14.
- Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στον χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους σε λιγότερο από 90 ημέρες
- Επίδομα παιδιού και χαμηλοσυνταξιούχοι: Οι ενισχύσεις στους δικαιούχους
- Μέτρα στήριξης: Πότε και πως θα δοθεί το επίδομα Πάσχα – Ποιοι θα το πάρουν
- Μέτρα στήριξης: Πώς και πότε θα εισπραχθεί η επιδότηση καυσίμων έως 50 ευρώ
- Μέτρα στήριξης: Αυτά είναι τα επιπλέον μέτρα για τους αγρότες
- Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές – Απλοί τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr