Παράλληλα, όπως τονίζεται, η σεισμικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ίδιο εστιακό χώρο, κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 20-22 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 23 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση) – Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι – Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά)Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 23,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 20,000 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 20 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 270 σεισμοί, με 17 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.7, να σημειώνεται στις 22:09:53 UTC (00:09:53 της 21ης Φεβρουαρίου, τοπική ώρα). Στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 280 σεισμοί, με 18 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.5 να σημειώνεται στις 04:57:34 (τοπική ώρα). Στις 22 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 300 σεισμοί, με 12 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.3 να σημειώνεται στις 14:54:27 (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 23η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 61 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.6, να σημειώνεται στις 17:26:21 (τοπική ώρα).
Η σεισμικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ίδιο εστιακό χώρο, κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 13:33 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 225 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6866 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6883 Ανατολικά
Σαντορίνη: Επιστήμονες του ΑΠΘ τοποθέτησαν συστήματα που παρακολουθούν τη μετατόπισή της
Συστήματα παρακολούθησης επιφανειακών παραμορφώσεων σε καίρια σημεία του νησιού τοποθετούν επιστήμονες προκειμένου να παρακολουθήσουν το φαινόμενο μετατόπισης του νησιού που έχει παρατηρηθεί μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Τα συστήματα τοποθετούνται δίπλα σε σεισμογράφους, από την Ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Παπαζαχο.
Την ίδια στιγμή, ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Το Σάββατο το πρωί ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης με επικεφαλής τον διευθυντή, καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, μετέβησαν στην περιοχή και, με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεανίχνευσης μικρής εμβέλειας (close range remotesensing), επιχειρούν να αποτυπώσουν περιοχές όπου ενδέχεται να επιδεινωθούν τα κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται συχνά στο νησί.
Σημειώνεται επίσης ότι τα μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τόσο στη Σαντορίνη, όσο και σε Ίο, Αμοργό και Ανάφη, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι αρμόδιες επιτροπές για να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα.