Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, τα εν λόγω υποστηρίζει έκθεση του Κλιματικού Ινστιτούτου Αυστραλίας που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, αν δεν βρεθούν τρόποι ώστε να δοθεί τέλος στην κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050, οι μισές από τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλλιέργεια καφέ θα είναι ακατάλληλες για χρήση. Μέχρι το τέλος του αιώνα δε οριστικά θα έχουν εξαφανιστεί τα άγρια δέντρα καφέ της ποικιλίας Arabica από την οποία προέρχονται οι περισσότερες ποικιλίες καφέ στον πλανήτη.
Το Μεξικό, αν δε σημειωθεί αλλαγή στον τομέα του περιβάλλοντος, μέχρι το 2020 θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των φυτειών καφέ, με το ίδιο να συμβαίνει και στη Νικαράγουα το αργότερο μέχρι το 2050. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Στην Κολομβία η παραγωγή καφέ θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται, ενώ την ίδια ώρα η σοδειά των μικροπαραγωγών στην Ινδονησία θα συρρικνωθεί εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας.
Οι κόκκοι καφέ γενικά είναι ευαίσθητοι στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η ποικιλία Arabica αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, σε μεγάλο υψόμετρο. Συχνές ή πολύ αραιές βροχοπτώσεις είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα φυτά, ενώ απειλή συνιστούν και τα παράσιτα που ζουν στις τροπικές περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές.
Στις πιο έντονα τροπικές ζώνες, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα εμφανιστούν πιο γρήγορα. Όπως αναφέρει το Global Climate Risk Index 2016 της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch, «από το 1850, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου. Μέχρι το 2100, η υπερθέρμανση αναμένεται να φτάσει τους 2,6-4,8 βαθμούς Κελσίου. Οι συνέπειες για την παγκόσμια γεωργία θα είναι εκτεταμένες, πολύπλοκες, και τρομερές».
Οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να στηριχθούν από την κοινωνία περισσότερο μέσω της δημιουργίας πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής. Επίσης θα μπορούσαν να φυτευτούν δέντρα περιμετρικά των φυτειών που θα προστάτευαν τα καφεόδεντρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ή να αναπτυχθούν νέες ή γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες που θα είναι πιο ανθεκτικές στις εξωτερικές συνθήκες. Όλα αυτά βέβαια είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα, τη γεύση και φυσικά την τιμή του καφέ.