Τα καλάθια με φρούτα που απεικονίζονται στα περίφημα ψηφιδωτά της Ροτόντας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού συνεργείου του διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος μπορεί να μην είναι κατ’ αρχήν προφανής και οι περαστικοί ενδέχεται να διερωτήθηκαν, όταν είδαν τα μέλη του συνεργείου να στρέφουν αργότερα την κάμερα στα δαμάσκηνα που ωριμάζουν στην αυλή του μνημείου. Την εξήγηση δίνει ο υπεύθυνος του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις με τα διεθνή μέσα, Γιώργος Μπασμαδέλης, ο οποίος συνοδεύει την αποστολή και αναφέρει ότι τα ίδια φρούτα που διακρίνονται στα ψηφιδωτά βρίσκονται και στα δέντρα που φυτεύτηκαν στην αυλή με πρωτοβουλία της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων. Όπως λέει, «οι εικόνες αυτές μεταφέρουν την ίδια την ιστορία της γαστρονομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεύουν την εξέλιξή της στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Άλλωστε το συνεργείο του BBC βρίσκεται εδώ για την πρώτη παραγωγή που γίνεται στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για τον γαστρονομικό τουρισμό».
Εκτός όμως από τα φρούτα, τα παραδοσιακά εδέσματα της πόλης που θα «ταξιδέψουν» το επόμενο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, με τη δύναμη της εικόνας, είναι η μπουγάτσα με κρέμα και κιμά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι, τα γεμιστά, το μυδοπίλαφο, τα κεφτεδάκια με κιμά βουβαλιού, το καλαμάρι – σουβλάκι στη σχάρα και τα πλούσια αλιεύματα της περιοχής που περιλαμβάνουν καβούρια, γοφάρια, λαυράκια και μπακαλιάρο. Μεγάλο είναι, όμως, και το ενδιαφέρον των Βρετανών για το παραδοσιακό σαγανάκι, σε κάθε του μορφή: φέτα σαγανάκι, μύδια σαγανάκι, γαρίδες σαγανάκι.
Κίνηση: Έπεσε τσιμέντο στην Αττική Οδό - Κλειστές και οι δύο λωρίδες
Ήδη ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα σε τρία εστιατόρια, ένα μπουγατσατζίδικο, όπου καταγράφηκε το παραδοσιακό άνοιγμα του φύλλου της μπουγάτσας, και ένα ζαχαροπλαστείο αλλά και στα μνημεία της πόλης, τον Λευκό Πύργο, την Καμάρα και τη Ροτόντα. Γυρίσματα έγιναν, επίσης, στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, με ψάρια που μεταφέρθηκαν εκεί με ψαρόβαρκα και μαγειρεύτηκαν επί τόπου. Την τιμητική του είχε και το τυρί φέτα σε διάφορες εκδοχές δημιουργικής κουζίνας με χαρακτηριστικότερο το τιραμισού με φέτα, αλλά και πιάτα με βαρελίσια φέτα, φέτα καπνιστή και φέτα σαγανάκι.
Τα μέλη του συνεργείου θα μπουν επίσης στη βάρκα στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου για να μαζέψουν μύδια μαζί με τους ψαράδες, τα οποία αργότερα θα μαγειρέψουν με ρύζι Χαλάστρας προκειμένου να δημιουργήσουν το ψηφισμένο μυδοπίλαφο, ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν γυρίσματα στις λαϊκές αγορές, τις αγορές τροφίμων της πόλης και τα γνωστά παντοπωλεία ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει και ο κρόκος Κοζάνης που θα μαγειρευτεί σε στούντιο στη Βρετανία με κοτόπουλο.
Όλα τα παραπάνω θα προβληθούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στην εκπομπή του BBC, (Τα μακρά Σαββατοκύριακα του σεφ Ρικ Στάιν (Rick Stein’s Long Weekends). Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, έλαβε τη «σκυτάλη» στα γυρίσματα από το Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Μπολόνια, τη Λισσαβόνα, και το Ρέικιαβικ και θα την παραδώσει μετά τις 31 Ιουλίου στο Παλέρμο.