H επίσημη Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 24 Μαΐου 2016, παρουσία πλήθους κόσμου στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου Παλλάς. O μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα, που δίνει βήμα στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού και τιμά το βιβλίο και τους δημιουργούς του, ολοκληρώθηκε φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.
Με 235.000 ψήφους, περισσότεροι από 110.000 αναγνώστες έλαβαν φέτος μέρος στην ψηφοφορία σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών. Φέτος, στα Βραβεία Βιβλίου Public συμμετείχαν 1.300 συγγραφείς, 150 εκδότες και 2.000 υποψήφια βιβλία, σε 8 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων. Η βραδιά της επίσημης Τελετής Απονομής αποκάλυψε στους θεατές τη δύναμη των βιβλίων, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Γεωργίου, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη μουσική της διεθνούς φήμης Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετείχαν ενεργά στη λαμπερή τελετή, απονέμοντας τα βραβεία: η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, ο βραβευμένος φωτογράφος, Γιάννης Μπεχράκης, η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου, ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης, το τηλεοπτικό δίδυμο της σειράς «Ταμάμ», Τζωρτζίνα Λιώση και Λίλα Μπακλέση, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Εμμανουέλα Παυλίδου, ο Μαέστρος της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, Γιώργος Πέτρου, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο μεταφραστής και συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης ήταν μερικοί από τους απονεμητές των βραβείων.
Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι οι ακόλουθοι:
1. Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς
«Την Κυριακή έχουμε γάμο», Γιάννης Ξανθούλης, Εκδόσεις Διόπτρα
2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα)
«Ο Κάφκα στην ακτή», Χαρούκι Μουρακάμι (μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου), εκδόσεις Ψυχογιός
3. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, μελέτη, βιογραφία, μαρτυρία)
«Γράμμα στον Κωστή», Ξένια Καλογεροπούλου, εκδόσεις Πατάκη
4. Ελληνική ποίηση
«Τα ποιήματα», Κ. Π. Καβάφης (επιμέλεια Δ. Δημηρούλης), εκδόσεις Gutenberg
5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
«Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού», Λίζα Βάρβογλη (εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης), εκδόσεις Mamaya
6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
«Δεν είμαι η αδελφή μου», Μαίρη Σάββα- Ρουμπάτη, εκδόσεις Μίνωας
7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου).
«Άθενς σπεσιάλ 2 – Λε τουρ», Βασίλης Καλλίδης, εκδόσεις Πατάκη
8. Κατηγορία έκπληξη – «Ηρωίδα – Έμπνευση»
«Μια συγγνώμη για το τέλος», Λένα Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός
Παράλληλα δόθηκαν και Ειδικά Βραβεία:
Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public, «Ελληνικό Βιβλίο Ενηλίκων» δόθηκε στο βιβλίο «Το φαράγγι», Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, εκδόσεις Καστανιώτη.
Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public, «Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο» δόθηκε στο βιβλίο «Απέναντι», Θοδωρής Παπαιωάννου, (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Ίκαρος.
Τα βιβλία αυτά προκύπτουν από την ψηφοφορία των πωλητών βιβλίου των καταστημάτων Public και τα απένειμαν οι κ.κ. Δέσποινα Τσανταρλιώτη και Νικόλαος Βουζούκας, εκπροσωπώντας τα καταστήματα Public.
Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα, δόθηκε στις εκδόσεις Άγρα, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Public, Χρήστο Καλογεράκη. Για την κατηγορία αυτή ψήφισε κριτική επιτροπή και το βραβείο αφορά στον εκδότη που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε.
Βραβείο για το Καλύτερο Εξώφυλλο της χρονιάς δόθηκε από ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από εικαστικούς, γραφίστες και πρόσωπα που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός βιβλίου, στο βιβλίο «Νότος», Κατερίνα Καζολέα δημιουργός εξωφύλλου: Λιλιάνα Πόρτερ, εκδόσεις Μανδραγόρα. Επιπλέον, το βραβείο για την καλύτερη εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο, το οποίο ψηφίστηκε από ειδική επιτροπή από εικαστικούς, εικονογράφους & γραφίστες, δόθηκε στο βιβλίο «Αλέξη μη φοβάσαι», της Άλισον Φαλκονάκη σε εικονογράφηση της Κλαίρης Γεωργέλλη, εκδόσεις Μεταίχμιο
Βραβείο «Τιμώμενη χώρα Γαλλία»: δόθηκε στο βιβλίο «To Τετράδιο της χλόης», Philippe Jaccottet, μετάφραση Ιωάννα Κωνσταντουλάκη – Χάντζου, Εκδόσεις Άγρα και το απένειμε η Laetitia Kulyk, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων και υπεύθυνη για τις πολιτιστικές βιομηχανίες του Γαλλικού Ινστιτούτο. Για την κατηγορία αυτή ψήφισε κριτική επιτροπή που επιλέχθηκε με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Πάτρα, και η Λάρισα αναδείχτηκαν μέσα από τη συμμετοχή τους ως οι πιο βιβλιόφιλες πόλεις στην Ελλάδα. Την κορυφή των αναγνωστικών προτιμήσεων κατέκτησε το ελληνικό μυθιστόρημα, σε ποσοστό 26%, ενώ σημαντικό ποσοστό των αναγνωστών κατέθεσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην παιδική λογοτεχνία (17%) και το δοκίμιο (14%). Η ποίηση και το μεταφρασμένο μυθιστόρημα κατέκτησαν το 12% και 10%, αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε η εφηβική λογοτεχνία και η κατηγορία ευ ζην με ποσοστό 8%.