Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξακολουθεί να δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε με νόημα σε συνομιλητές του: «Δεν έχω σκελετούς και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα».
Η πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο ουσιαστικά κατέγραψε τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιθυμούν η Ελλάδα να βαδίσει με ασφάλεια και χωρίς… αυταπάτες στο μονοπάτι της εξόδου από την κρίση και της επιστροφής στην ομαλότητα. Τις ενστάσεις τους στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχουν διατυπώσει κατά καιρούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Νίκος Φίλης.
Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί μέχρι σήμερα τον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και νιώθει να απειλείται από τις παρεμβάσεις του. Αναγάγοντας τον κ. Στουρνάρα σε πολιτικό της αντίπαλο, η κυβέρνηση επενδύει στην πόλωση και το διχασμό, ευελπιστώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από το μέτωπό της με τον κεντρικό τραπεζίτη. Ενδεικτική του κλίματος που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου είναι η πρόσφατη δήλωση (μέσω non paper) με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Στουρνάρα, ενώ οι επιθέσεις της κυβέρνησης συνοδεύονται από ανακύκλωση της σκανδαλολογίας, για τον ίδιο και τη σύζυγό του, από έντυπα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει μπροστά στον πολιορκητικό κριό της κυβέρνησης και τονίζει σε συνομιλητές του: «Είμαι υποχρεωμένος ως κεντρικός τραπεζίτης, να λαμβάνω υπόψη μου το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας και αυτό εκφράζει η ΤτΕ στις εκθέσεις της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο επικοινωνιακός του μηχανισμός, σπάζοντας έναν άγραφο κανόνα που ήθελε τις συζύγους των πολιτικών αντιπάλων να μη μετέχουν στην πολιτική αντιπαράθεση, έριξε στην πολιτική αρένα τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα αλλά και τις συζύγους του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αδ. Γεωργιάδη, με επιθέσεις που σε αρκετές περιπτώσεις είναι χυδαίες και συκοφαντικές.
Ο κ. Στουρνάρας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους του μέσω της δικαστικής οδού, ακόμη και μετά την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, τονίζει: «Δεν με πτοούν οι επιθέσεις, οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, οι άνανδρες και ανήθικες επιθέσεις στη σύζυγό μου». Στα νέα πολιτικά ήθη που εισήχθησαν στην πολιτική ζωή της χώρας, επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα πρέπει να θεωρούνται πλέον μέρος του παιχνιδιού και το πιθανότερο είναι πως οι επιθέσεις αυτού του είδους -όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης- θα κλιμακωθούν.
Η κυβέρνηση καταφεύγει, ξανά, στη συνταγή κατασκευής εχθρών
Η καινούργια χρονιά φέρνει την κυβέρνηση προ μιας νέας δοκιμασίας για τη συγκατοίκησή της με τους ΑΝ.ΕΛ., με αφορμή το Σκοπιανό, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα με έναν ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται πιθανότατα τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά δηλαδή από το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Το «πολεμικό συμβούλιο» του Μαξίμου εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρό του όλα τα θεσμικά εμπόδια που με τις αποφάσεις τους ή με δηλώσεις τους θολώνουν το αφήγημα περί… καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τα «συστημικά» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι καναλάρχες, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αναμένεται να στηρίξει τη στρατηγική της στη δημιουργία ενός «εσωτερικού εχθρού» που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, εμποδίζει το κυβερνητικό έργο και την οριστική έξοδο από την κρίση. Σε αυτά προστίθεται και η Δικαιοσύνη, που συνεχίζει να δέχεται τα πυρά του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών.
Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου, που δεν έχει αποκλείσει τις εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες εντός του 2018, εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στις χαμηλές οικονομικά τάξεις, μοιράζοντας υποσχέσεις για παροχές, ακόμη και για αύξηση του κατώτατου μισθού, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου την εβδομάδα που πέρασε.
Ρήγμα με ΑΝ.ΕΛ.
Το Μαξίμου θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες να καλύψει το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προβάλλοντας τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και εντός της Ν.Δ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ζήτησε από την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντήσει «αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».
Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να ψηφίσουν όνομα με τον όρο «Μακεδονία» και άφησε να εννοηθεί πως το δικό τους ρήγμα θα μπορούσαν να καλύψουν και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα κληθούν να στηρίξουν ή όχι μια πιθανή λύση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. «Το ζήτημα θα κριθεί από το κατά πόσο θα υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια απολογισμού της θητείας του ο κ. Καμμένος. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις την έχει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση και πως δεν πρόκειται να βάλει πλάτη σε λύση που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου