Συγκεκριμένα, η νέα χρηματοδότηση αφορά προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του εμβληματικού «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας της ΕΕ στη χώρα, η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς.
Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23.000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
«Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια πιο ασφαλή, κανονική και αξιοπρεπή ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και τους δημάρχους, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
Εξάλλου, έξι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ Μετάδραση και το Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι η συνολική στήριξη προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]