Ο Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι οι Έλληνες συλληφθέντες στρατιωτικοί ερευνήθηκαν και για κατασκοπεία εκτός από την παράνομη είσοδο στην χώρα που είναι η κατηγορία που τους προσάπτεται.
Συγκεκριμένα είπε: «Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».
Στην συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ανταλλαγής με τους Τούρκους αξιωματικούς: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο.
Για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Απορρίφθηκε η ένσταση αποφυλάκισης
Από εκεί και πέρα απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση για την αποφυλάκιση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη.
Έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.
Η ελληνική πλευρά ζητά να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Νωρίτερα είχαμε την οριστική αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκασης της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.
Ποιο είναι το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.
Και πάνω σ’ αυτό το σενάριο ήρθε και η χθεσινή πληροφορία ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ανήρτησε μήνυμα που έλεγε ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα που στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι δεν αναφέρει την επίσημη θέση του Φιντάν.
Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ξεκάθαρα για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία υποψία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη του των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.
Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι πόκερ που παίζεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό και δυστυχώς τον άσο στο μανίκι του τον έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν ο Σουλτάνος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.
Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν οι Τούρκοι να «φυτέψουν» στοιχεία στα κινητά των δύο ενώ φέρεται να έχουν και βίντεο από κάμερες στα σύνορα όπου έχει καταγραφεί η διαδρομή της ελληνικής περιπόλου.
«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτό, και να μην μετατρέπει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό, νομικό ζήτημα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατιούνται στην Αδριανούπολη.
Μήνυμα Κοτζιά στην Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο
«Το κύριο πρόβλημα στην περιοχή ακούει στο όνομα Τουρκία… Η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από μία αυξανόμενη νευρικότητα από μία αίσθηση ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκιο, όμως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ και καλό θα ήταν στην περίπτωσή μας να σέβεται όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θαλάσσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με το νέο ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως ανέφερε o υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία έδειξε, και δείχνει, μία προκλητικότητα στην Κύπρο, αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνική επικράτειας, και αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στα fora που πρέπει να τεθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το πρόβλημα της Κύπρου, και ο τρόπος που εξελίσσεται η συμπεριφορά Τουρκίας στην ΑΟΖ «επιβεβαιώνει ότι είχαμε και οι δύο δίκιο όταν λέγαμε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας, παρότι η Τουρκία υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου».
Νομίζω, συνέχισε, ότι η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη θέση και την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Κύπρο σήμερα αν η Τουρκία ήταν νομιμοποιημένη δύναμη από Κύπρο και Ελλάδα για να παρεμβαίνει στην περιοχή και στην ΑΟΖ της Κυπριακή δημοκρατίας.
Απευθυνόμενος και στη ΕΕ τόνισε ότι μαζί με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης. πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους μέλους που είναι ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακόλουθη επιθετική εξωτερική πολιτική, και να παρακάμπτει το δίκαιο της θαλάσσης.
«Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας» – Η δραματική έκκληση των οικογενειών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο
Κορυφώνεται η αγωνία για τις οικογένειες του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη που συνελήφθησαν στον Εβρο.
Ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, μιλώντας στην εφημερίδα “Το Έθνος” το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά: «Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις».
Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».
Παρέμβαση Κουμουτσάκου
«Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω. Είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές.
Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Παράλληλα χαρακτήρισε «λανθασμένη» την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την Τουρκία σαν αποκλειστικά «νευρική δύναμη» και πρόσθεσε: «Οι λάθος εκτιμήσεις οδηγούν και σε λάθος πολιτικές».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]