Η ένοπλη εξέγερση της WAGNER έχει ήδη εκτεταμένες επιπτώσεις στη δομή της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, τις οποίες επιβεβαιώνουν και γνωστοί Ρώσοι μιλμπλόγκερ, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνουν χώρα «εκκαθαρίσεις μεγάλης κλίμακας» μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών (ως και υφυπουργών Αμυνας) των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη υποβάλλονται επί του παρόντος σε ειδικές «δοκιμές» για το αν είναι πιστά στον Πούτιν. Προς το παρόν φέρεται να επιβιώνει ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, που ήταν ο βασικός στόχος του Πριγκόζιν.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO) διενεργεί έλεγχους της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ανώτατων μεμονωμένων διοικητών, γνωστών και επίλεκτων μονάδων στις διοικήσεις της νότιας και κεντρικής περιφέρειας της Ρωσίας. (Ροστόφ ο Ντον, Βλαντικαφκάς, Κρασνοντάρ, Ταγκανρόγκ Νοβοροσίσκ κ.ά.). Δυτικοί και Ρώσοι αναλυτές και αξιωματούχοι επισημαίνουν την «αναποφασιστικότητα» του υπουργείου Αμυνας για την καταστολή της Βαγκνερικής εξέγερσης ως και την «υποστήριξη των παραστρατιωτικών εταιριών (PMC)» ως πρόσχημα για να απομακρύνουν υψηλόβαθμο προσωπικό από τις θέσεις του. Αναλυτές με πολύ βαθιές διασυνδέσεις μέσα στο ρωσικό κατεστημένο και συγκεκριμένα ο διοικητής των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) στρατηγός 4 αστέρων, Μιχαήλ Τεπλίνσκι, φέρεται ως ο νέος γενικός διοικητής των δυνάμεων στην κατεχόμενη Ουκρανία, παραμερίζοντας τον επί 10 και πλέον χρόνια αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, (που εδώ και μερικούς μήνες είχε και τη διοίκηση των κατοχικών μονάδων στην Ουκρανία). Ο Τεπλίνσκι πριν περίπου ένα χρόνο είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος, αλλά επειδή κατάγεται από το Μοσπίν του Ντονέτσκ, υποστηρίζεται από τα φιλορωσικά αποσχιστικά στοιχεία στο Ντονμπάς.
Ο υπογράφων έχει επισημάνει εδώ και μερικές ημέρες ότι «μια ατμόσφαιρα καχυποψίας έχει τυλίξει το Γενικό Επιτελείο» και ότι οι συνεργάτες του Γκεράσιμοφ κατηγορούνται για αναποφασιστικότητα και αποτυχία, ενώ ο αναπληρωτής διοικητής της Κοινής Ομάδας Δυνάμεων στην Ουκρανία, και πρώην αρχηγός των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν (στρατηγός «Αρμαγεδδών» με έντονη στρατιωτική παρουσία στη Συρία) κατηγορείται για συνέργεια στην ένοπλη εξέγερση του Πριγκόζιν. Αν και ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί στο προσκήνιο, το προφανές είναι ότι η ένοπλη ανταρσία συνεχίζει να έχει σημαντικές προεκτάσεις στο χώρο των πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές Αρχές συνέλαβαν τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν στις 28 Ιουνίου, υποδεικνύοντας πιθανώς ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να εκκαθαρίσει σημαντικές στρατιωτικές και διπλωματικές ομάδες, ενώ δυτική πηγή είπε στον υπογράφοντα ότι ανακρίνεται στις γνωστές και ιστορικής διαδρομής φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λεφέρτοβο της Μόσχας.
Ρωσία: Οι ρωσικές Αρχές συνέλαβαν τον Σουροβίκιν
Οι «Moscow Times» ανέφεραν πριν από δύο ημέρες ότι πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές Αρχές και η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών GRU συνέλαβαν τον Σουροβίκιν, επειδή επέλεξε να συμπαραταχθεί με τον Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Οι «New York Times» ανέφεραν στις 28 Ιουνίου ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι ο Σουροβίκιν είχε εκ των προτέρων γνώση της εξέγερσης, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να προσπαθούν να εξακριβώσουν αν ο Σουροβίκιν υποστήριξε άμεσα την προσπάθεια του Πριγκόζιν. Δεν είναι σαφές τι συνέβη και ανάγκασε το περασμένο Σάββατο τον Σουροβίκιν να καλέσει τον Πριγκόζιν ζητώντας εν μέσω διαδρομής από το Βορονέτς προς τη Μόσχα να τερματίσει την εξέγερση (μερικές ώρες μετά την έναρξή της), αν και είναι πιθανό να το έκανε υπό πίεση σε υποστήριξη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίσουν να τον κρατούν (υπ’ όψιν δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του) τότε το Κρεμλίνο πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον Σουροβίκιν (τον οποίο ο Πούτν έχει παρασημοφορήσει για την πίστη του στο ρωσικό έθνος) και τους συνεργάτες του ως αποδιοπομπαίους τράγους, για να εξηγήσει δημόσια γιατί ο ρωσικός στρατός και οι ρωσικές μονάδες εσωτερικής ασφάλειας απάντησαν άστοχα και χαοτικά στην εξέγερση ως και να δικαιολογήσουν μια πιθανή αναδιάρθρωση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Ρωσία: Ο Πούτιν στα χνάρια του Γκορμπατσόφ
Ο Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία προς το παρόν και εν μέσω εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά η ισχύς του -και της Ρωσίας- υποχωρεί. Η Δύση αναλύει τις δραματικές εξελίξεις και μπορεί να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες. Η μοίρα του Πούτιν θα μπορούσε να ακολουθήσει εκείνη του τελευταίου Σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Παρά την αποτυχία ενός σκληροπυρηνικού πραξικοπήματος τον Αύγουστο του 1991 από τους Γενάγιεφ, Γιαζόφ, Κριτσκόφ κ.ά., ο Γκορμπατσόφ έχασε την όποια, είχε απομείνει, υποστήριξη και έγινε πολύ ευάλωτος. Τον Δεκέμβριο του 1991 η κυριαρχία και παρουσία του -όπως και η πρώην ΕΣΣΔ- κατέρρευσαν.
Ειδήσεις σήμερα
Τρίτη νύχτα χάους στην Γαλλία – Λεηλασίες, ζημιές σε κτίρια και 667 συλλήψεις [Βίντεο]