Διάφορες, όμως, επιστημονικά τεκμηριωμένες ιατρικές διαδικασίες, έρχονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους, κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα. Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία και την σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια αυτά, συνηθέστερα οι γυναίκες, εφαρμόζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Ας τις δούμε αναλυτικά…
Ενδομητρίωση
Αποτελεί μια συνηθισμένη νόσο κατά την οποία το ενδομήτριο (εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσεται σε σημεία έξω από το εσωτερικό της μήτρας. Παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 35 ετών, με κυριότερα συμπτώματα τον έντονο πόνο στη περίοδο που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες ή ξαφνικό έντονο πόνο κατά την περίοδο, ακανόνιστο κύκλο με έντονη αιμορραγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά.
Συμφύσεις και Ινομυώματα
Διάφορες ανωμαλίες στο εσωτερικό της μήτρας, όπως ινομυώματα και συμφύσεις, μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Η ύπαρξη πολλών και μεγάλων ινομυωμάτων (μεγαλύτερα των 5 εκ), καθώς επίσης και ινομυωμάτων που προβάλλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη σύλληψη. Η αφαίρεσή τους βελτιώνει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Μια στις πέντε γυναίκες στην Ελλάδα έχει πολυκυστικές ωοθήκες χωρίς όμως οι κύστεις αυτές να δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, μερικές γυναίκες αναπτύσσουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που δημιουργεί μεταξύ άλλων, πρόβλημα στη σύλληψη. Τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι, ακανόνιστες περίοδοι ή απουσία περιόδων, ανωορρηξία, ακμή, λιπαρό δέρμα, αύξηση τριχοφυΐας και γενικά τριχόπτωση, παχυσαρκία και σε κάποιες περιπτώσεις αποβολές.
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
Ηλικία
Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι η ηλικία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα στις γυναίκες μετά το 35ο έτος της ηλικίας τους, ενώ στους άνδρες μετά το 45ο έτος της ηλικίας τους. Στις γυναίκες αυτές, η υπογονιμότητα οφείλεται σε ανωμαλίες των ωαρίων ή στην παρουσία ελάχιστων ωαρίων μέσα στις ωοθήκες.
Πρόωρη Εμμηνόπαυση
Συνήθως η εμμηνόπαυση συμβαίνει γύρω στα 50 έτη, αλλά για 1% των γυναικών η εμμηνόπαυση ξεκινάει πολύ νωρίτερα. Για να διαγνωστεί ότι μια γυναίκα πάσχει από πρώιμη εμμηνόπαυση θα πρέπει να μην έχει περίοδο για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ανεξήγητοι Παράγοντες
Ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών πάσχουν από αυτό που ονομάζουμε υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας. Γενικά, σε ένα υγιές ζευγάρι, όταν η γυναίκα είναι μικρότερη από 30 ετών, η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από επαφή την κατάλληλη χρονική στιγμή κυμαίνεται από 15% έως 20% κάθε φορά. Ο παράγοντας τύχη είναι αρκετά σημαντικός και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά σε ζευγάρια που είχαν επιτυχή πρώτη εγκυμοσύνη μετά από σχεδόν καμία ή ελάχιστη προσπάθεια, ενώ στη συνέχεια αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία για την επίτευξη δεύτερης εγκυμοσύνης. Αντιστρόφως, πολλά ζευγάρια με παρατεταμένη υπογονιμότητα δυσκολεύτηκαν για την επίτευξη πρώτης εγκυμοσύνης και πέτυχαν δεύτερη εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Ο άνδρας
Στις περιπτώσεις των ζευγαριών που δε μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη, ένα 40% οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας αντιμετωπίζεται πιο εύκολα σε σχέση με την πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές η μοναδική λύση είναι η εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση, με συνολικά θετικά αποτελέσματα όταν το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ανδρικό.
Κάπνισμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν 10-20 τσιγάρα ημερησίως συνήθως έρχονται σε εμμηνόπαυση 1 με 4 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν. Επίσης, το κάπνισμα φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό αποβολών και εξωμήτριου κυήσεως.