Αν υπάρχει μια πάθηση που συνδέεται με αμέτρητες επιπλοκές από κάθε σύστημα του οργανισμού μας, αυτή σίγουρα είναι ο Διαβήτης. Τώρα, μάλιστα, έρχεται να προστεθεί ακόμη μια βλάβη που μπορεί να νοηθεί ως επιπλοκή του Διαβήτη. Μιλάμε για τον πόνο στην πλάτη, που, αποδεδειγμένα, παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή συχνότητα σε άτομα με διαβήτη.
Τί συνδέει τον Διαβήτη με τους πόνους της πλάτης
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τα άτομα με διαβήτη έχουν 35% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη, ιδίως χαμηλά στην περιοχή της μέσης. Ο πόνος στην πλάτη έχει πολλές πιθανές αιτίες, μερικές από τις οποίες αλληλεπικαλύπτονται με τις αιτίες του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νευροπάθεια, ο διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2 μπορεί να είναι άμεση αιτία πόνου στην πλάτη. Και σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη και ο διαβήτης μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που συνδέουν τον διαβήτη και τον πόνο στην πλάτη:
- Παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και/ή κατάθλιψη
- Διαβητική νευροπάθεια
- Εκφύλιση οσφυϊκού δίσκου ή LDD
- DISH, ή νόσος Forestier
- Οστεοπόρωση
Κοινοί Παράγοντες Κινδύνου: Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης και Κατάθλιψη
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί τόσο για τον διαβήτη τύπου 2 όσο και για τον πόνο στην πλάτη.
- Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
- Το ίδιο μπορεί να συμβεί και λόγω της καθιστικής ζωής.
- Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει το μηχανικό στρες στο σώμα, μαζί με τη φλεγμονή.
- Η κατάθλιψη είναι ένας άλλος ύπουλος κοινός παράγοντας. Υπάρχουν σημαντικές αμφίδρομες συσχετίσεις μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της κατάθλιψης, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πάθηση μπορεί να βοηθήσει να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την άλλη. Υπάρχει, επίσης 60% κίνδυνος κατάθλιψης που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Η Διαβητική νευροπάθεια ως αιτία των πόνων στην πλάτη
Συσχετίζουμε συνήθως τη διαβητική νευροπάθεια με προβλήματα γύρω από τα πόδια και τα άκρα, όχι απαραίτητα την πλάτη. Η νευροπάθεια είναι ένας τύπος νευρικής βλάβης σε άτομα με διαβήτη, η οποία προκαλείται από χρόνια αυξημένα σάκχαρα στο αίμα.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Αλλά είναι επίσης πιθανό να έχετε νευροπαθητικό πόνο στην πλάτη ή στη σπονδυλική στήλη που προκαλείται από διαβήτη. Η μυϊκή αδυναμία, η έλλειψη συντονισμού και ο πόνος είναι συμπτώματα που εξαπλώνονται σταδιακά από την κάτω πλευρά του σώματος στην πλάτη και τον αυχένα. «Ο διαβήτης και η οσφυαλγία συνδέονται», επισημαίνουν οι Αυστραλοί ερευνητές, «και ο πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας».
Εκφύλιση οσφυϊκού δίσκου λόγω Διαβήτη
Ο εκφυλισμός του οσφυϊκού δίσκου (LDD) συμβαίνει όταν οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των σπονδύλων σας φθείρονται. Το 2018, μια μελέτη ανέφερε ότι ο διαβήτης τύπου 2 ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για την LDD, υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια του διαβήτη τύπου 2 είχε μια «ήπια τάση» να αναπτύξει πιο σοβαρό εκφυλισμό του οσφυϊκού δίσκου. Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή εκφύλιση του δίσκου.
DISH ή Νόσος Forestier
Η διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση (DISH) είναι επίσης γνωστή ως νόσος Forestier. Είναι μια σκλήρυνση των τενόντων και των συνδέσμων που συνήθως επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με την διάσημη κλινική Mayo, μπορεί να σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2, «ίσως λόγω ινσουλίνης ή αυξητικών παραγόντων που μοιάζουν με ινσουλίνη, και οι οποίοι προάγουν την ανάπτυξη νέων οστών».
Οστεοπόρωση
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση και την εμφάνιση πόνων στην πλάτη, καθώς τείνουν να έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα. Οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι η ινσουλίνη μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς τα οστά μας είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Διάγνωση και θεραπεία
Επειδή ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από τόσες πολλές πιθανές καταστάσεις, χωριστά ή σε συνδυασμό – συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη – είναι σημαντικό να εξεταστείτε από κάποιον εξειδικευμένο πάροχο υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη των Αυστραλών ερευνητών, «όταν ένας γιατρός έχει ήδη διαπιστώσει ότι έχετε διαβήτη, θα πρέπει να κάνει μια φυσική εξέταση για να διαπιστώσει εάν ο πόνος στην πλάτη είναι νευροπαθητικός».