Το ECDC σήμανε συναγερμό για το επικίνδυνο, υπερμεταδοτικό μικρόβιο, το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά και εξαπλώνεται Ευρώπη. Πρόκειται μία κλεμπσιέλλα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανευρισκόταν κυρίως στην Ασία.
Από το 2021 έως σήμερα, όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι χώρες της ΕΕ όπου εντοπίστηκε το μικρόβιο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).
Το 2021, το μικρόβιο εντοπιζόταν μόλις σε τέσσερις, ενώ πλέον είναι 10: Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Τα περισσότερα κρούσματα μακράν τα έχει η Ιρλανδία. Έχουν βρεθεί 87, όταν σε όλες τις χώρες μαζί έχουν καταγραφεί 143.
Ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων το 2021 ήταν μόλις 12 στις τέσσερις χώρες. Δεύτερη σε συχνότητα πλέον είναι η Γαλλία, με 13 κρούσματα.
Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα αποκτά ολοένα συχνότερα γονίδια που σχετίζονται με αντοχή στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που αποτελούν την έσχατη λύση για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, τονίζει το ECDC.
Γάζα: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα
Τι προκαλεί
Η αυξανόμενη αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά αφήνει τους ασθενείς έρμαια στην κλεμπσιέλλα. Πόσο σοβαρές και ποιες είναι, όμως, οι λοιμώξεις που προκαλεί;
Σύμφωνα με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία του μικροβίου, έχει κλασικά και υπερλοιμογόνα (υπερμεταδοτικά) στελέχη. Τα κλασικά στελέχη της κλεμπσιέλλας προκαλούν συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς:
Πνευμονία
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Νοσοκομειακές λοιμώξεις
Αντίστοιχα, τα υπερλοιμογόνα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα, όπως:
Αποστήματα με πύον (πυογόνα αποστήματα) στο ήπαρ
Μη ηπατικά αποστήματα
Πνευμονία
Νεκρωτική περιτονίτιδα
Ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο μάτι)
Μηνιγγίτιδα
Μάλιστα οι σοβαρές λοιμώξεις από τα υπερμεταδοτικά στελέχη μπορεί να παρατηρηθούν και σε ανθρώπους που είναι υγιείς, δηλαδή χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, τονίζει το ECDC.
Η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα είχε αναγνωριστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην Ταϊβάν. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία, όπου διασπειρόταν κυρίως στην κοινότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δε, παρουσίαζε αντοχή στα αντιβιοτική.
Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στον πλανήτη. Ακόμα σοβαρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι έχει εισβάλλει στα νοσοκομεία και άλλους χώρους φροντίδας ευάλωτων ανθρώπων. Και, το νεότερο εύρημα, είναι ότι γίνεται πολυανθεκτική στα αντιβιοτικά.
Ο συνδυασμός αυτός κάνει το ECDC να προειδοποιεί ότι η εξάπλωσή της στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης «αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών».
Ειδήσεις σήμερα
Το Κρεμλίνο απορρίπτει προειδοποίηση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ρωσικού πυρηνικού όπλου στο διάστημα
Στην Αλβανία για πρώτη φορά ο Άντονι Μπλίνκεν – Θα συναντηθεί με τον Έντι Ράμα