Οι υγειονομικές υπηρεσίες καταγράφουν πλέον συστηματικά από τις αρχές του 2023 τα περιστατικά iGAS στην Ελλάδα, μετά την πανευρωπαϊκή έξαρση που ξεκίνησε από πέρυσι. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν πως τα κρούσματα στην Ελλάδα από 94 τον προηγούμενο μήνα έχουν πλέον «σκαρφαλώσει» στα 104, ενώ από αυτά τα 50 είναι σε ενήλικες και τα 54 σε παιδιά -στην πλειονότητα- κάτω των 10 ετών.
Ως προς τους θανάτους, συνολικά έχουν σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο 27, ενώ στην προηγούμενη μηνιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 24.
Τα θανατηφόρα κρούσματα στα παιδιά παραμένουν στα 11, και οι 16 ενήλικες που κατέληξαν, υπέφεραν όλοι από άλλα υποκείμενα νοσήματα.
Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου αν όχι και περισσότερο από τα παιδιά. Αυτό επισημαίνουν σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι παιδίατροι της Λάρισας, περιοχής στην οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά.
«Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ενήλικες όταν στο περιβάλλον τους διαβιούν παιδιά με στρεπτοκοκκικές αλλοιώσεις, καθ’ όσον η μεταδοτικότητα και διασπορά του μικροβίου είναι μεγάλες», αναφέρουν συγκεκριμένα, ενώ η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, κα Γεωργία Νταμάγκα, προσθέτει:
«Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το πρόβλημα αυτό αφορά και τους ενήλικες. Δεν είναι αμελητέο ότι μπορεί να νοσήσουν ενήλικες, που διαβιούν στο περιβάλλον ενός παιδιού το οποίο νοσεί και αντίστοιχα είδατε ότι είχαμε και έναν 28χρονο εδώ από την περιοχή μας, από τον Τύρναβο, που κατέληξε», αναφέρει η ειδικός.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Κορύφωση την άνοιξη
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία, καθώς ο iGAS είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν εντός του έτους 2023 αύξηση στον αριθμό των περιστατικών, σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.
Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια, όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη.
Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας.
Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.
Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αίσια έκβαση της νόσου.
Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.