Η πάθηση αυτή επηρεάζει τους μυς και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν. Οι ασθενείς υποφέρουν συχνά από έντονες μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες σταδιακά οδηγούν στην μυϊκή ακαμψία. Πολλά άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εμφανίζουν λόρδωση ή κύφωση, εξαιτίας της ακαμψίας.
Κατά τα αρχικά στάδια της νόσου οι ασθενείς εμφανίζουν πόνους στην ράχη και την μέση, διαταραχές ύπνου και αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, το οποίο επιδεινώνεται όταν τα άτομα είναι έντονα φορτισμένα συναισθηματικά.
Η βάδιση του ασθενούς καθίσταται σταδιακώς δυσχερέστερη έως και αδύνατη στα τελικά στάδια της νόσου, ενώ παράλληλα εμφανίζονται διαταραχές της κατάποσης και της ομιλίας. Άτομα που βρίσκονται στο φάσμα της νόσου ενδέχεται να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδίτιδα, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και στον αιφνίδιο θάνατο του ασθενούς.
Για το σύνδρομο αυτό δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και την μερική καταστολή των συμπτωμάτων. Στη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, η Σελίν Ντιόν ανέφερε πως και η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα.
Σελίν Ντιόν: Αποκάλυψε την ασθένειά της και ακυρώνει την περιοδεία της
Αντιμετωπίζω ένα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και μου ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω για όλα όσα περνάω. Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου) και επηρεάζει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αν και ακόμα μαθαίνουμε γι’ αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το Πρωινό» – Σταματοπούλου: Το σύνδρομο «stiff-person» και ο πρωταθλητισμός
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου είναι πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑμεΑ και πριν από λίγα χρόνια διαγνώσθηκε με σύνδρομο stiff-person, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω αλλά ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό.
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό» του ANT1 για το σύνδρομο «δύσκαμπτου ανθρώπου» και για τον τρόπο που το αντιμετώπισε.
Όπως είπεμ δεν γεννήθηκε έτσι. Τα συμπτώματα άρχισαν όταν ήταν 14 ετών και τότε έλαβε κάποια αγωγή, η οποία όπως δεν την βοήθησε. Τα συμπτώματα που είχε στην αρχή ήταν μούδιασμα στα χέρια, ενώ είχε και συχνές πτώσεις.
Η πάθησή της, όπως ανέφερε, το 2011 εξελίχθηκε άσχημα, καθώς αδράνησαν οι μύες της σε όλο το σώμα και δεν είχε καθόλου μυϊκό σύστημα, κάτι που την οδήγησε στο νοσοκομείο.
Η διάγνωση τελικά έγινε σε νοσοκομείο της Γαλλίας, καθώς στην Ελλάδα οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τι έχει, ενώ όπως είπε χρειάστηκε να αλλάξει σχολείο λόγω της αναπηρίας της.
Μιλώντας για τον αθλητισμό είπε ότι μπήκε τελείως τυχαία στην ζωή της. Στην αρχή αποφάσισε να κάνει θεραπευτική κολύμβηση για να βοηθηθεί σχετικά με το πρόβλημα υγείας της. «Στα 21 ξεκίνησα πρωταθλητισμό μετά από προτροπή του προπονητή μου» είπε.
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου αναφέρθηκε και στην οικογένειά της. Όπως είπε έχασε την μητέρα πριν από 5,5 μήνες, ζει μόνη της και την βοηθάει και ο πατέρας της όπως μπορεί. Αποκάλυψε, μάλιστα πως είναι υιοθετημένη και είπε πως δεν γνωρίζει προσωπικά τους βιολογικούς της γονείς.