Η ένταξη των γιατρών στο σύστημα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, έως τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν μπει και οι δέκα νέες ειδικότητες εκτός από παθολόγους και γενικούς γιατρούς, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πρώτες επισκέψεις και τις δωρεάν εξετάσεις που θα τις συνοδεύουν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (Mega), «από την άλλη εβδομάδα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πια τα ραντεβού με τους προσωπικούς γιατρούς, που θα είναι μισής ώρας». Oπως προκύπτει από τις πληροφορίες μάλιστα, το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού ενεργοποιήθηκε χθες, με δυνατότητα πλέον να μπορούν οι γιατροί να προγραμματίσουν τα ραντεβού με τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό. Οι πολίτες μπορούν και τηλεφωνικά να κλείνουν το ραντεβού τους και ο γιατρός να το δηλώνει.
Το πρώτο ραντεβού θα διαρκέσει 30 λεπτά, καθώς χρειάζεται να ενημερωθεί ο φάκελος υγείας του κάθε πολίτη από τον κάθε γιατρό. Τα επόμενα ραντεβού θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών, σύμφωνα με όσα έχουν οριστεί.
Ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί δωρεάν τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας. Το πρώτο ραντεβού θεωρείται πολύ σημαντικό, ακόμη και εάν πρόκειται για νέους πολίτες χωρίς προβλήματα υγείας, καθώς χρειάζεται ο γιατρός να έχει γνώση του ιατρικού ιστορικού όλων των πολιτών που θα έχει στην ευθύνη του.
Στο πρώτο ραντεβού, ο προσωπικός γιατρός θα δώσει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξετάσεις αυτές, πέρα από τις γενικές (αίματος, ούρων), θα περιλαμβάνουν ένα «πακέτο» για λιπιδαιμικό έλεγχο, που εκτιμά τυχόν αυξημένα λιπίδια στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο για σάκχαρο, «καλή» και «κακή» χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.ά.
Το χρονοδιάγραμμα
Παράλληλα με τις εγγραφές των πολιτών -έχουν εγγραφεί περίπου 4,2 εκατομμύρια πολίτες- προχωρά η ένταξη των γιατρών σε τρεις φάσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, η πρώτη φάση περιλάμβανε τους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους, με αποτέλεσμα να έχουν μπει στο σύστημα σήμερα 3.400 γιατροί. «Οι 3.400 γιατροί είχαν μια δυναμική κάλυψη περίπου 6.000.000 πολιτών, ήδη έχουν εγγραφεί 4.200.000», σημείωσε. Στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές, αλλά ειδικά στην Αττική, απαιτούνται περισσότεροι γιατροί.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Εως τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση που αφορά στους γιατρούς ειδικοτήτων εκτός Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Ηδη έχει υπογραφεί απόφαση για επιπλέον δέκα ιατρικές ειδικότητες: Συγκεκριμένα: α) Αιματολογίας, β) Γαστρεντερολογίας, γ) Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας, δ) Καρδιολογίας, ε) Νευρολογίας, στ) Νεφρολογίας, ζ) Ρευματολογίας, η) Παθολογικής Ογκολογίας, θ) Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και τ) Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
«Αρα, από τις 10 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, θα ξανανοίξει ουσιαστικά το σύστημα, που παραμένει ανοιχτό, αλλά έχουμε πει στους συμπολίτες μας ότι δεν χρειάζεται, αν δεν βρίσκουν γιατρό κοντά στην περιοχή τους, να ψάξουν αλλού», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα αφορά σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και στην πορεία θα ανοίξουν κάποια στιγμή και οι παιδίατροι.
«Παράθυρο» για επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών
Δεν απέκλεισε ο κ. Πλεύρης το ενδεχόμενο να επιστρέψουν μέσα στον Οκτώβριο στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα σε σχέση με το τέλος του χρόνου που είχε αποφασιστεί.
«Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του μήνα θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιο βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι «ακολουθούμε την πανδημία».
Ειδήσεις σήμερα
Στεγαστικό πρόγραμμα: Σπίτια με δόσεις από 4,8 έως 23 ευρώ την ημέρα – Τα ψιλά γράμματα
Γιατί υπάρχει έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ – Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «φαινόμενο»
Νέα επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν – Βαθαίνουν το ρήγμα οι νέες τουρκολιβυκές προκλήσεις