Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, έως και τις 24 Αυγούστου σε προσωπικό γιατρό είχαν εγγραφεί 2.001.337 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22,6% του δικαιούχου πληθυσμού. Οσον αφορά στους γιατρούς, ενεργοί είναι 3.181 προσωπικοί γιατροί (εκ των οποίων περίπου οι 1.000 ιδιώτες και οι υπόλοιποι του Δημοσίου), ενώ για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο συνεχίζεται η προσέλευση ιδιωτών ιατρών στον ΕΟΠΥΥ για να συνάψουν σύμβαση και να ενταχθούν στον θεσμό – με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 31/08/2022. Πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ανοιχτή και η πλατφόρμα των γιατρών, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα.
Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εγγραφές στην Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Εχει προηγηθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας από την 1η Αυγούστου για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Προς το παρόν, οι εγγραφές σε προσωπικό γιατρό γίνονται με δύο τρόπους:
1 Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ απλή. Με το που συμπληρωθούν οι κωδικοί TAXISnet του πολίτη ζητείται από το σύστημα η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και έπειτα προκύπτει ένα μενού με παροχές Υγείας, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση ή ο προγραμματισμός νέου ραντεβού στο ΕΣΥ. Στην επάνω μπάρα και στην επιλογή ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορεί ο πολίτης να επιλέξει «πληροφορίες προσωπικού γιατρού» και να διαλέξει γιατρό από τη «δεξαμενή» που έχει δημιουργηθεί.
2 Αυτοπροσώπως σε δομή Υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Σε δεύτερο χρόνο, που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, θα μπορούν να γίνονται εγγραφές και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, ακριβώς όπως γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού για την Covid-19.
Αυξήσεις σε φάρμακα και εξετάσεις για όποιον δεν εγγραφεί
Το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ένα πλαίσιο αντικινήτρων για όσους επιλέξουν να μην εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό με αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, που ξεκινά, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική απόφαση, από την 1η Οκτωβρίου και «ζορίζει» ακόμη περισσότερο από τις αρχές του νέου έτους.
Ειδικότερα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, από την 1η Οκτωβρίου ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον της αυξημένης συμμετοχής και ανέρχονται στο 20%, αποτελώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο.
Την ίδια στιγμή, καθορίζεται σύστημα κινήτρων/αντικινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό. Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα Υγείας και ο γιατρός του θα τον παραπέμπει σε νοσοκομεία ή άλλες δομές για εξετάσεις ή επισκέψεις. Εχουν οριστεί δύο ειδών παραπομπές: α) Η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό γιατρό. β) Η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
Από την 01/09/2023 δίνεται προτεραιότητα στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους γιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες Δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.
Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει όλες τις παραπάνω συνέπειες στην αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις. Επίσης, από 01/09/2023 εάν δεν τηρείται το σύστημα παραπομπών θα εξυπηρετούνται από τις Μονάδες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ *(Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης)
«Να αγκαλιάσουμε τη νέα μεταρρύθμιση»
Ο Ανάργυρος Μαριόλης, που έχει λάβει το Βραβείο του Καλύτερου Οικογενειακού Γιατρού στον Κόσμο για το 2021, είναι από τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί αυτόματα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού ως γιατροί Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας. Οπως ο ίδιος λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι… ζωντανό. Ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη έως και νωρίς το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, όπου είναι διευθυντής, είχαν προσέλθει περισσότεροι από 50 πολίτες.
«Γίνεται μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα πρέπει να τη δούμε όλοι μας όχι μόνο ως πυλώνα ενός σύγχρονου συστήματος Υγείας αλλά και ως ένα ευρύ κοινωνικό όραμα. Με βασικές προϋποθέσεις την καθολική κάλυψη, την ισοτιμία, τη συμμετοχικότητα», επισημαίνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι έως τώρα απουσιάζει το «μονοπάτι» πρόσβασης του πολίτη στο ΕΣΥ και μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού θα μειωθεί το έλλειμμα στην πρόσβαση και έπειτα στη φροντίδα.
«Θα πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε τη νέα μεταρρύθμιση και στην πορεία θα δούμε τι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει», τονίζει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ (Γενικός/οικογενειακός γιατρός, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής)
«Πλεονέκτημα φροντίδας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Με τον ίδιο στόχο, να λειτουργήσει, επιτέλους, στην Ελλάδα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και οι γενικοί γιατροί να μπορέσουν να ασχοληθούν με αυτό που έχουν εκπαιδευτεί, ο Ευάγγελος Φραγκούλης είναι ένας από τους εγγεγραμμένους στο σύστημα γιατρούς. Ο ίδιος έχει ιατρείο στην Αττική, συνεπώς ακόμη δεν έχει εγγραφές από τους πολίτες, ωστόσο, έχοντας… σφυγμομετρήσει τους ασθενείς του, ξέρει ότι όλοι περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα και όλοι επιθυμούν να εγγραφούν. «Αγκαλιάζουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Θέλουν να έχουν το πλεονέκτημα φροντίδας χωρίς οικονομική επιβάρυνση», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Ο ίδιος έχει επιλέξει ως δυνατότητα κάλυψης το μέγιστο του πληθυσμού που μπορεί να έχει ένας γιατρός (δηλαδή 2.000 πολίτες), ωστόσο, όπως επισημαίνει, εάν δει στην πορεία ότι δεν τα καταφέρνει, θα το τροποποιήσει και θα επιλέξει λιγότερο πληθυσμό ευθύνης.
Στους ιδιώτες γιατρούς, το ωράριο για τον μέγιστο πληθυσμό είναι επτά ώρες, ανεξαρτήτως ηλικίας των εγγεγραμμένων πολιτών. Βέβαια, ο κ. Φραγκούλης εξηγεί ότι υπάρχει η πιθανότητα οι ηλικιωμένοι πολίτες που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη των υπηρεσιών Υγείας να δυσκολεύονται ενδεχομένως να βρουν πολύ άμεσα ραντεβού.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι δεδομένων των ωρών απασχόλησης και των λειτουργικών εξόδων -για παράδειγμα σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται υπάλληλος να βοηθά τον γιατρό με τα ραντεβού- η αποζημίωση που δίνεται δεν είναι, τελικά, τόσο μεγάλη όση ακούγεται. «Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο ώστε να αφήσουν την ανεξαρτησία τους ως ιδιώτες αρκετοί γιατροί», αναφέρει ο γενικός γιατρός, εξηγώντας την όχι και τόσο μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών έως τώρα. Βέβαια, τονίζει ότι είναι αρκετοί αυτοί που παραμένουν αναποφάσιστοι και δεν έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους στη νέα μεταρρύθμιση.