«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι” σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος)», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι «ο ιός κοξάκι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση».
«Οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα»
Όπως ανέφερε «σε ποσoτοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό».
Όπως είπε «οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά πολύ σημαντικές. Είναι δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα».
Με το αντισηπτικό στη σχολική τσάντα
Η ίδια σημείωσε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν «πάντα μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό» γιατί όπως εξήγησε, το «κοξάκι» μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και μένει πάνω στις επιφάνειες.
Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.
Ειδήσεις σήμερα
Συνελήφθησαν διακινητές στη Βραυρώνα – Αποβίβασαν 41 μετανάστες στην παραλία Χαμολιά
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα SOS των νέων λογαριασμών – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές