Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, το άτυχο βρέφος 13 μηνών εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπύρετου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το άτυχο βρέφος έφτασε σε επιβαρυμένη κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου και διαπιστώθηκε ένας πολύ υψηλός αριθμός τρανσαμινασών, θέτοντας σε κατάσταση… συναγερμού το ιατρικό προσωπικό που εισήγαγε άμεσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το μωρό. Δυστυχώς οι προσπάθειες να σωθεί η ζωή του απέβησαν άκαρπες και το παιδάκι κατέληξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Στο μικροσκόπιο
Από τον πρώτο γρήγορο έλεγχο στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το μωρό προέκυψε θετικό στον αδενοϊό 41, ο οποίος διερευνάται από τις επιστημονικές Αρχές ως μία από τις αιτίες που πυροδοτούν την οξεία ηπατίτιδα. Ωστόσο, ο εργαστηριακός έλεγχος που ακολούθησε το έβγαλε αρνητικό στον αδενοϊό 41, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Σε περαιτέρω έλεγχο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, θα αναζητηθεί πιθανή άλλη λοίμωξη που μπορεί να είχε το βρέφος και να επιβάρυνε την κατάσταση ή πρόβλημα υγείας που πιθανόν δεν ήταν εμφανές και γνωστό.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, βάσει του ορισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.
Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα
Υπενθυμίζεται ότι από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας μπορούν να προσβληθούν παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ικτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
- Κνησμό
- Αρθραλγία/μυαλγία
- Πυρετό
- Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
- Λήθαργο και/ή απώλεια όρεξης
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Συστάσεις από τον ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής:
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού).
- Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
- Αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κ.λπ.).
- Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.
- Επαρκή αερισμό χώρων, καθαρισμό επιφανειών.