«Ενάμιση χρόνο τώρα, κάθε 22 μέρες, η θεραπεία μου γίνεται στο σπίτι. Εχω απαλλαγεί από την κούραση και το άγχος της αναμονής στα νοσοκομεία, ενώ αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που με φροντίζουν είναι σαν σπίτι μου. Είναι ευλογία που μπορώ να ρωτήσω, να μαθαίνω και να νιώθω ασφάλεια χωρίς την πίεση του χρόνου», ανέφερε η ίδια.
Εξίσου συγκινητική ήταν και η μαρτυρία μιας άλλης ασθενούς, η οποία περιέγραψε τη σχέση της με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπευτικής παρέμβασης που γίνεται στο σπίτι της μια φορά τον μήνα. Η Μαριάννα Λουλάκη δίνει μάχη με τον καρκίνο από το 2012: «Οταν ανοίγει η πόρτα του σπιτιού μου για να υποδεχτεί την ομάδα του “ΟΙΚΟΘΕΝ”, νιώθω ότι έρχονται άγγελοι. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μας έχουν βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου. Το πρόγραμμα αυτό είναι πραγματική ευλογία», σημείωσε η ασθενής.
Οι μαρτυρίες των ασθενών, ωστόσο, ξύπνησαν οδυνηρές μνήμες και στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, που μοιράστηκε τη δική του δυσάρεστη εμπειρία με την ασθένεια της μητέρας του.
«Ο καρκίνος είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί με αξιοπρέπεια και όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία. Εχοντας ζήσει από κοντά την εμπειρία της μητέρας μου, που έπασχε από λευχαιμία, γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δοκιμασία. Το πρόγραμμα “ΟΙΚΟΘΕΝ” στοχεύει να ελαφρύνει αυτό το φορτίο, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών», σημείωσε.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά στον Αγιο Σάββα πριν από περίπου 1,5 χρόνο και προσφέρει τη δυνατότητα στους ογκολογικούς ασθενείς να λαμβάνουν θεραπείες και νοσηλευτική φροντίδα στον προσωπικό τους χώρο, αναμένεται να «μεγαλώσει» και να υιοθετηθεί και από άλλα νοσοκομεία.
Ηδη έχει επεκταθεί σε νοσοκομεία όπως το Θεαγένειο, το Μεταξά, το ΑΧΕΠΑ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο στόχος του υπουργείου είναι η πανελλαδική εφαρμογή του εντός του 2025.
Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: «Σιωπηρή πανδημία» με χιλιάδες θανάτους
Η εξ αποστάσεως φροντίδα δεν ωφελεί μόνο τους ασθενείς, αλλά και τα νοσοκομεία. Η μείωση της αναμονής και του χρόνου εργασίας στις μονάδες θεραπείας είναι σημαντική, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης:
«Οσο περισσότεροι ασθενείς συμμετέχουν στο “ΟΙΚΟΘΕΝ”, τόσο βελτιώνεται η καθημερινότητα και για τους υπόλοιπους ασθενείς που εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία», επισήμανε.
Ο υπεύθυνος ιατρός και αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, παθολόγος – ογκολόγος στο Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας», Μιχάλης Νικολάου, δήλωσε πως η νέα εποχή έρχεται με πολλές προκλήσεις και γι’ αυτό οι θεραπείες στο σπίτι αναμένεται να επεκταθούν και για άλλα νοσήματα.
«Ο καρκίνος, η παχυσαρκία, με τον σακχαρώδη διαβήτη, και τα καρδιαγγειακά είναι τρία νοσήματα που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον και θα καταναλώσουν πολλούς πόρους από τα συστήματα Υγείας. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η χορηγία θεραπειών στο σπίτι. Το 2027 και άλλες ανοσοθεραπείες θα είναι υποδόριες, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ώστε περισσότεροι ασθενείς να εντάσσονται σε προγράμματα τύπου “ΟΙΚΟΘΕΝ”», κατέληξε.
Η επιτυχία του «ΟΙΚΟΘΕΝ» οφείλεται σε συνεργασίες όπως αυτή με τη Roche και την Ernst & Young, που συνέβαλαν στη μελέτη και την υλοποίηση του έργου.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ
Η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Ολγα Μπαλαούρα, αναφέρθηκε στο όραμα που έγινε πραγματικότητα όταν το «ΟΙΚΟΘΕΝ» εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νοσηλεία στο Σπίτι: «Πάνω από 100 ασθενείς στον Αγιο Σάββα λαμβάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους και είναι μία διαδικασία την οποία μοιραστήκαμε και δώσαμε την τεχνογνωσία μας στα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία αμέσως αγκάλιασαν το πρόγραμμα και εξυπηρετούν ασθενείς στο σπίτι τους».