Μια υγιής και λαμπερή οδοντοστοιχία, εκτός από καλό αισθητικό αποτέλεσμα και αυτοπεποίθηση, διασφαλίζει την καλή στοματική και συνολική υγεία μας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει ουσιαστική λύση στις απώλειες δοντιών, με καλό λειτουργικό αλλά και φυσικό αποτέλεσμα.
Πού ενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε άτομα, στα οποία λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια. Μπορούν να αναπληρώσουν το ένα ή και όλα τα κενά του οδοντικού φραγμού και να στηρίξουν για παράδειγμα μια γέφυρα ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση κινητής οδοντοστοιχίας. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στήριξης μιας ολικής οδοντοστοιχίας κάνοντας την πιο σταθερή, ασφαλή και άνετη για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος
Τα εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα της ρίζας ενός ή περισσότερων δοντιών , τα οποία κατασκευάζονται από τιτάνιο ή κράμα τιτανίου. Η τοποθέτηση γίνεται στο οδοντιατρείο, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Το εμφύτευμα τοποθετείται με ακρίβεια σε συγκεκριμένο σημείο στο οστό του ασθενούς, που έχει ήδη προκαθοριστεί μετά από την κλινική και ακτινογραφική αξιολόγηση του περιστατικού. Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση δίνονται οι απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή επούλωση. Η αντιβίωση και μια ήπια αναλγητική αγωγή ολοκληρώνουν την ανακούφιση του ασθενούς και περιορίζουν τις δυσάρεστες ενοχλήσεις.
Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία
Στο διάστημα που μεσολαβεί μετά την τοποθέτηση, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής προσωρινών αποκαταστάσεων (τεχνητά δόντια) που θα επιτρέψουν στον ασθενή να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά του. Μετά το πέρας 6 έως 12 εβδομάδων, που χρειάζεται το εμφύτευμα για να ενσωματωθεί με το οστό, τοποθετούνται πάνω του οι μόνιμες προσθετικές εργασίες που είναι ακίνητες ή κινητές ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας που έχει εκπονηθεί.
Εμφυτεύματα «άμεση φόρτισης». Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, λόγω έλλειψης χρόνου…
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν όλο αυτό το διάστημα, μπορούν να επιλέξουν και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων «άμεσης φόρτισης». Τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα έχουν προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την εξελιγμένη τεχνική τοποθέτησης τους καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους χρονικούς περιορισμούς.
Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας επιτρέπει την ειδική επεξεργασία της επιφάνειας των εμφυτευμάτων η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σταθερότητα και συγκράτηση τους στη γνάθο. Η επεξεργασμένη επιφάνεια έχει παράλληλα και βιολογική δράση, καθώς βοηθά τα γειτονικά οστικά κύτταρα να προσκολληθούν και να αναπτυχθούν επάνω στο εμφύτευμα. Έτσι εξασφαλίζεται γρηγορότερη και καλύτερη ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με τη γνάθο.
Η άμεση φόρτιση σε εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να γίνει όταν λείπει ένα, μερικά ή ακόμα και όλα τα δόντια και απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανθρώπους, οι οποίοι λόγω των επαγγελματικών, ή κοινωνικών τους υποχρεώσεων δεν τους επιτρέπεται να εμφανίζονται χωρίς δόντια. Συνήθως, προτιμάται να να κατασκευαστεί μία προσωρινή στεφάνη που θα στηρίζεται επάνω στο εμφύτευμα και ο ασθενής θα την φέρει μέχρι να γίνει η πλήρης οστεοενσωμάτωση οπότε και αντικαθίσταται από την τελική προσθετική εργασία.
Προστατεύοντας το εμφύτευμα
Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, η τήρηση μιας σωστής και συστηματικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μακροβιότητας του εμφυτεύματος. Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει για την καθημερινή αφαίρεση της πλάκας, η οποία μπορεί να γίνει με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση μεσοδόντιων και να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο για να γίνεται ο έλεγχος και η συντήρηση-καθαρισμός. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι τα εμφυτεύματα μπορεί να μην τερηδονίζονται, όπως τα φυσικά δόντια αλλά μπορεί να προσβληθούν από ασθένειες αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, μειώνοντας έτσι τον χρόνο ζωής τους.
Περιορισμοί για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Δεν αποτελούν, όμως, όλοι οι οδοντιατρικοί ασθενείς κατάλληλους λήπτες οδοντικών εμφυτευμάτων, συνήθως λόγω υποκείμενων νοσημάτων όπως π.χ. ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής, ασθενείς με μυέλωμα ή ανεξέλεγκτο διαβήτη, καθώς και ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα. Επιπλέον, ασθενείς που παίρνουν διφωσφωνικά φάρμακα για την οστεοπόρωση για πάνω από 3 χρόνια πρέπει να τα σταματάνε 3 μήνες πριν από την επέμβαση, αλλά η οστεοπόρωση από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη. Το κάπνισμα επίσης δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά είναι ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας. Μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος, αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά αποτυχίας έως και 14 φορές, ενώ η διακοπή καπνίσματος έστω και 1 εβδομάδα πριν από την τοποθέτηση και για 3 μήνες μετά έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός) απαιτεί την χρήση προστατευτικού νάρθηκα νυκτός προκειμένου να προστατευτούν τα εμφυτεύματα αλλά και οι προσθετικές εργασίες πορσελάνης.