Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα, ότι το μέγεθος των όρχεων φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην συμβολή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών του. Και εδώ προέκυψε μια παράδοξη διαπίστωση…
Και το βραβείο παίρνουν οι…
Αυτό που διαπίστωσαν, λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Emory» της Ατλάντα, ήταν ότι υπάρχει «αντίστροφη σχέση μεταξύ του μεγέθους των όρχεων και της διάθεσης των ανδρών να συμμετέχουν ενεργά στις οικογενειακές υποχρεώσεις». Δηλαδή, όσο μεγαλύτερους όρχεις έχει ένας άνδρας, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να αδιαφορεί να ασχοληθεί προσωπικά με την ανατροφή των παιδιών του.
Μικρά «μπαλάκια», πολλά παλαμάκια!
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού έθεσαν υπό παρακολούθηση μια ομάδα 70 ανδρών, ηλικίας 21-43 ετών, που είχαν παιδιά έως δύο ετών. Οι άνδρες με τους μικρότερους όρχεις ήταν αυτοί που -σύμφωνα και με τη μαρτυρία της συζύγου- ασχολούνταν περισσότερο με τα παιδιά τους.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου, καθώς παρατηρούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ανδρών με τους μικρότερους όρχεις έδειχνε έως τρεις φορές μεγαλύτερη συναισθηματική ενεργοποίηση στη θέα των παιδιών τους, σε σχέση με τον εγκέφαλο των ανδρών με τους μεγαλύτερους όρχεις.
Η θεωρία της «εξελικτικής τράμπας» μεταξύ σεξ και ανατροφής παιδιών
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει θετικά -τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους- το μέγεθος των γεννητικών οργάνων με τη διάθεση για σεξουαλικές περιπέτειες με περισσότερους συντρόφους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία της εξελικτικής «τράμπας» ανάμεσα στο χρόνο που επενδύει κανείς, είτε στην ανατροφή των παιδιών, είτε στο σεξ. Κάπως έτσι, σήμερα πια, τα μικρότερα γεννητικά όργανα υποδηλώνουν μια πιο στερεή δέσμευση του αρσενικού για συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών μαζί με το ταίρι του, αντί να «κυνηγά» άλλα θηλυκά.
Είναι ζήτημα τεστοστερόνης;
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μερικοί άνδρες έχουν από τη φύση τους περισσότερο την τάση να μεγαλώνουν τα παιδιά τους από ό,τι άλλοι, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τους τελευταίους. Απλώς, μερικοί πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με άλλους», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, γενετιστής Δρ. Ρίλινγκ, ο οποίος παραδέχεται ότι προς το παρόν δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που συνδέει το μέγεθος των όρχεων με την ανδρική συμπεριφορά. Πιθανώς, έχει να κάνει με την τεστοστερόνη, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όταν κανείς γίνεται πατέρας, ενώ αντίστροφα, όταν είναι υψηλά, κάνουν ένα άνδρα λιγότερο καλό οικογενειάρχη.
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα…
Από την άλλη, ο Δρ Ρίλινγκ και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν ότι όταν ένας άνδρας ασχολείται συνεχώς με τα παιδιά του, αντί να κάνει σεξ, σταδιακά τα γεννητικά όργανά του μπορούν να υποστούν συρρίκνωση. Επίσης τονίζουν ότι το μέγεθος των γεννητικών οργάνων αποτελεί ένα μόνο παράγοντα, ανάμεσα σε πολλούς που καθορίζουν τη συμπεριφορά του πατέρα απέναντι στα παιδιά του, καθώς, μεταξύ άλλων, οι πολιτισμικές-κοινωνικές επιρροές έχουν βαρύνουσα σημασία.
Το μέγεθος των όρχεων αποτελεί βιολογική ένδειξη τόσο για την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου σπέρματος, όσο και του επιπέδου της τεστοστερόνης. Στους άνδρες της έρευνας, το μέγεθος κυμαινόταν μεταξύ 18 και 60 κυβικών εκατοστών.