Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στο 2020, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 64.530 νέα περιστατικά καρκίνου και 33.166 θάνατοι εξαιτίας του καρκίνου. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης είναι οι πέντε συνηθέστεροι τύποι καρκίνου στη χώρα μας, που αντιπροσωπεύουν το 56,5% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου στην Ελλάδα.
Οι προτεινόμενες συστάσεις πολιτικών υγείας κατά του καρκίνου οργανώνονται στους εξής άξονες παρέμβασης: Αποτελεσματικότερη πρόληψη καρκίνου, εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου, έγκαιρη και ακριβής διάγνωση καρκίνου, ποιοτική περίθαλψη-θεραπεία ασθενών με καρκίνο, βελτίωση ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο και επιβιωσάντων. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της «All.Can», είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων Εθνικής Πολιτικής Υγείας κατά του καρκίνου στη χώρα μας.
Οπως έχει αναδείξει μελέτη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), μόνο το 11% των περιπτώσεων καρκίνου έχει εντοπιστεί στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Ετσι, για τον τομέα της πρόληψης, η «All.Can» προτείνει τα εξής:
- Εφαρμογή κανόνων Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου.
- Εφαρμογή νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και αντικαπνιστική εκστρατεία.
- Εμβολιασμός και των δύο φύλων κατά τoυ HPV για την πρόληψη, τον περιορισμό και την εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον ιό νόσων & καρκίνων.
- Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
- Μέτρα για τον περιορισμό των συχνότερων καρκίνων.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, σύμφωνα με τις ανανεωμένες συστάσεις της Ε.Ε., θα οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση νέων περιστατικών και είναι σημαντικός «κρίκος» της αλυσίδας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Μεταξύ άλλων, προτείνονται: Ο σχεδιασμός και εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων ιατρικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών προ-συμπτωματικού ελέγχου, με παράλληλη πιστοποίηση των μονάδων και των υπηρεσιών. Επίσης, η διαπίστευση διαγνωστικών κέντρων και ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και η κατάρτιση/εξειδίκευση υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη νέου εκπαιδευμένου σε καλά καθορισμένες τεχνικές -οργανωτικές- επαγγελματικές απαιτήσεις σχετιζόμενες με τον προ-συμπτωματικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 80.000 μαστογραφίες, ενώ περίπου 5.000 γυναίκες έχουν βρεθεί με πρώιμα ευρήματα. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και του παχέος εντέρου.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Προσυμπτωματικός έλεγχος και Εθνικό Μητρώο Ασθενών
Εκτός από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας, προχωρά η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες, η υλοποίησή του βρίσκεται στο στάδιο συζήτησης ανάμεσα στους φορείς και η καταγραφή θα ξεκινήσει τους επόμενους τρεις με έξι μήνες. Επιπλέον, οι ογκολόγοι – παθολόγοι έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υγείας με την πρότασή τους για ένταξη συγκεκριμένων βιοδεικτών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό όφελος από την εξατομικευμένη ιατρική στην ογκολογία.
Υπενθυμίζεται ότι με 37 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακό μετασχηματισμό των ογκολογικών νοσοκομείων, θα δοθεί μια καλή εικόνα των αναγκών σε αυτά τα νοσοκομεία. Επιπλέον, η έναρξη της κατ’ οίκον νοσηλείας που είναι στην τελική ευθεία για έναρξη της πιλοτικής φάσης συγκεκριμένου προγράμματος του αντικαρκινικού «Αγιος Σάββας», θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες για τους ογκολογικούς ασθενείς.