“Τα στατιστικά δεδομένα σε σχέση με τους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές δε μεταβάλλονται ιδιαίτερα με το πέρασμα των ετών. Υπάρχουν όμως τάσεις που προκαλούν μια μικρή αύξηση σήμερα, την οποία δικαιολογούμε από τα διαφορετικά πρότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”, σημειώνει στο eleftherostypos.gr ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, και προσθέτει: “Οι δημοφιλείς εφαρμογές είναι και μέσο για dating και φλερτ, συνεπώς τα άτομα νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν μια πολύ καλή εικόνα”.
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν κληρονομικό υπόστρωμα. Έχουν, δηλαδή, προσδιοριστεί γονίδια που προδιαθέτουν ένα άτομο να αναπτύξει κάποια διατροφική διαταραχή όταν οι συνθήκες ευνοήσουν. Επίσης, σίγουρα συννοσηρότητες, όπως για παράδειγμα διαταραχές άγχους, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν διατροφικές διαταραχές.
Η νευρογενής ανορεξία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή θνητότητα. Μάλιστα, από όλα τα νοσήματα ψυχικής υγείας, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητριάδης, η νευρογενής ανορεξία είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο ασθενείς εάν δε λάβει ολοκληρωμένη φροντίδα ενδέχεται να καταλήξει.
Εκτός από τη νευρογενή ανορεξία, υπάρχουν ακόμη δύο διατροφικές διαταραχές: Η νευρογενής βουλιμία που έχει δύο τύπους. Στον πρώτο το άτομο τρώει πολύ και μετά προκαλεί στον εαυτό του έμετο, ενώ στον δεύτερο τύπο δεν προκαλείται επίτηδες έμετος. Επίσης, η τρίτη διαταραχή είναι η επεισοδιακή υπερφαγία που μοιάζει με τη νευρογενή βουλιμία. Αφορά πολύ έντονα επεισόδια υπερφαγίας. Ενα βράδυ, δηλαδή, κάποιος να φάει ό,τι υπάρχει στο σπίτι, λόγω συναισθηματικής “πείνας”.
Η θεραπεία και τα σημάδια
Και στις τρεις περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών απαιτείται διατομεακή διαχείριση. Εκτός από τον ψυχίατρο είναι απαραίτητη η συνδρομή τόσο διατροφολόγου όσο και παθολόγου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη. Και αυτό καθώς υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως διαταραχές εμμήνου ρύσεως ή αρρυθμίες στην καρδιά, ενώ ο διατροφολόγος πρέπει να θέσει ένα πλάνο διατροφής. Η θεραπεία στον ειδικό ψυχικής υγείας είναι συνδυασμός διαλεκτικής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.
“Οσο περισσότερος χρόνος περνά μέσα σε μια διατροφική διαταραχή τόσο πιο πολύ δυσκολεύει η αντιμετώπισή της”, σημειώνει ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής. Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς των εφήβων πρέπει να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια.
Αποχαιρετήστε τη χρονιά… στα κιλά σας
Στη νευρογενή ανορεξία τα σημάδια είναι συνήθως τα εξής:
- Αυξανόμενη παρακολούθηση του εαυτού μέσα από καθρέφτες και επιφάνειες αντανάκλασης, καθώς και συνεχόμενη χρήση της ζυγαριάς.
- Οι έφηβοι προσέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν, διαβάζουν τις ετικέτες, μετράνε θερμίδες.
- Παίζουν με το φαγητό τους αντί να το τρώνε. Κόβουν πολύ μικρά κομματάκια, παραλείπουν να φάνε ένα μεγάλο μέρος από το πιάτο.
Στην περίπτωση της βουλιμίας, μπορεί να αποσύρονται από το τραπέζι και να κλείνονται στο μπάνιο με σκοπό να προκαλέσουν έμετο στον εαυτό τους. Επίσης, μπορεί οι γονείς να παρατηρήσουν ότι για παράδειγμα οι έφηβοι πλένουν τα δόντια τους σε στιγμές που δεν τα έπλεναν, πχ το μεσημέρι αφού έχουν σηκωθεί από το τραπέζι και έχουν αποτραβηχτεί στο μπάνιο.
Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας στο “Σισμανόγλειο”
Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι στο “Σισμανόγλειο” και είναι η πρώτη νοσοκομειακή δομή στη χώρα μας, που αντιμετωπίζει τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, που φέρεται να παρουσίασαν αύξηση την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει σε συνέντευξή της στον “ΕΤ” η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο εξάμηνο της λειτουργίας της Μονάδας προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία 39 έφηβες και νέες γυναίκες, εκ των οποίων οι 18 ασθενείς παρακολουθούνται ακόμα σε τακτική βάση- ανά μία ή δύο εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα έχουν νοσηλευτεί 9 ασθενείς- όλες νεαρές γυναίκες και έφηβες- εκ των οποίων τέσσερις έχουν λάβει εξιτήριο και η διάρκεια νοσηλείας τους κυμάνθηκε από 18 ημέρες έως και έξι μήνες.
Η δομή διαθέτει 6 κλίνες νοσηλείας και απευθύνεται στις ηλικίες από 16-22 ετών, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία οι ειδικοί βλέπουν και γυναίκες έως και 30 ετών.
Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένειά τους, ενώ και το διαδίκτυο και οι influencers διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής, στα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές τις επιδράσεις.