Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια, αλλά και να προσβάλλει άλλους ανθρώπους.
«Περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του», παρατηρεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων Ε. Α. Αρβανιτάκης. «Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κυκλοφοριακές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα».
Συμπτώματα
Υπάρχουν κάποιες εμφανείς ενδείξεις της ονυχομυκητίασης, τις οποίες μπορείτε να δείτε και μόνοι σας:
- Τα νύχια σας χάνουν τη φυσική λάμψη τους
- Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
- Λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού
- Εύθραυστα, τραχιά νύχια
- Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια
- Πάχυνση νυχιών
- Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα
Τι βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων;
Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ακόμα και συνδυασμοί θεραπειών.
Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με ειδικά συστήματα αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης, που διατίθενται από τα φαρμακεία. Τα προϊόντα αυτά εξουδετερώνουν έως και το 99,9% των μυκήτων, ενώ δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα.
Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.
Πρέπει να τονισθεί ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.