«Γιατί πλενόμαστε; Κυρίως επειδή φοβόμαστε ότι κάποιος άλλος θα μας πει ότι μυρίζουμε», είπε ο περιβαλλοντολόγος Donnachadh McCarthy στο BBC.
Ο συγγραφέας κάνει μόνο μία φορά το μήνα μπάνιο για να βοηθήσει το περιβάλλον – μια επιλογή τρόπου ζωής που εμπνεύστηκε από την παραμονή δύο εβδομάδων στον Αμαζόνιο με τους ιθαγενείς Yanomami, είπε.
Κάθε δεύτερο πρωί, είπε ο McCarthy σε έναν δημοσιογράφο, επιλέγει αντ ‘αυτού το πλύσιμο στο νεροχύτη, χρησιμοποιώντας ένα πανί για να κάνει το σώμα του ένα καλό τρίψιμο.
Και ενώ η αποχή από το καθημερινό ντους μπορεί να φαίνεται αντικοινωνική συμπεριφορά, οι ειδικοί γιατροί τείνουν να συμφωνούν με γήινους τύπους όπως ο McCarthy, λέγοντας ότι η σύγχρονη εμμονή με την καθαριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επικίνδυνη για την υγεία κάποιου.
Η δερματολόγος του Μανχάταν, Δρ Τζούλι Ράσακ, δήλωσε στο The Post ότι τα παρατεταμένα και καθημερινά ντους θα μπορούσαν να αφαιρέσουν το «μικρόβιωμα του δέρματος», το οποίο παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος και είναι «εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική υγεία του σώματος».
Ο χημικός Ντέιβιντ Γουίτλοκ ήταν τόσο ανένδοτος στη διατήρηση αυτού του δερματικού φραγμού που ο απέχων στο μπάνιο δεν έκανε ντους για 12 χρόνια, αντίθετα επέλεξε να ψεκαστεί με αντιβακτηριδιακό!
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Όταν ρωτήθηκε για το τι απαντά στους επικριτές του είπε: «Πες σε όποιον σε κοροϊδεύει ότι έχουν βαθιά άγνοια για το μικροβίωμα του δέρματος και μετά φύγε».
Το 2021, ερευνητές στο Harvard Health διαπίστωσαν ότι το 66% των Αμερικανών κάνουν ντους κάθε μέρα, ενώ μια έκθεση του 2005 ισχυρίζεται ότι είναι σύνηθες οι Βρετανοί να κάνουν ντους μία ή δύο φορές την ημέρα.
«Πλένουμε το σώμα μας πολύ περισσότερο από ό,τι κάναμε στο παρελθόν», είπε στο Beeb ο Dale Southerton, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Κατανάλωσης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συνέταξε την έκθεση.
«Η αλλαγή έγινε κυρίως τα τελευταία 100 χρόνια και δεν ήταν προγραμματισμένη. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι συνέβη σχεδόν τυχαία».
Οι ειδικοί προσέδωσαν αυτό το φαινόμενο με την αυξανόμενη επικράτηση των ντους, η οποία έγινε κοινή στα σπίτια των ΗΠΑ γύρω στη δεκαετία του 1920 – και στα αντίστοιχά τους σε όλη τη δεκαετία του 1950.
«Αν πάτε 100 χρόνια πίσω, δεν κάναμε ντους κάθε μέρα, γιατί το ντους δεν ήταν κάτι φυσιολογικό», δήλωσε η καθηγήτρια Kristen Gram-Hanssen από το Τμήμα Περιβάλλοντος Δόμησης του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία.
«Δεν κάνουμε ντους λόγω υγείας. Κάνουμε ντους γιατί είναι φυσιολογικό να κάνουμε».
Πάντως, η έρευνα δεν αναφέρεται πουθενά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…