ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ισχία και γόνατα… θέλουν το ρομπότ τους

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ολικές αρθροπλαστικές σε ισχία και γόνατα παραδοσιακά γίνονται με μία μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της.

Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνει ρομποτική επέμβαση, κατά την οποία- αναλόγως με την άρθρωση- χρησιμοποιούμε μία ή περισσότερες μικρότερες τομές και μια διαφορετική, λιγότερο επεμβατική τεχνική για να επιτύχουμε το ίδιο.

Γράφει ο Φώτης Χ. Τσούκας
διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών (MIS), Αρθροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Το ρομπότ στην υπηρεσία του χειρουργού

Βεβαίως, τα ρομπότ δεν εκτελούν μόνα τους κάποια εγχείρηση. Ουσιαστικά, είναι ειδικά σχεδιασμένα ρομποτικά συστήματα που διαθέτουν ένα ρομποτικό «χέρι» (βραχίονα), το οποίο κατευθύνει ο ορθοπεδικός-χειρουργός για να εκτελέσει την επέμβαση.

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος είναι διπλή:

* Συμβάλλει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Το ρομποτικό σύστημα διαθέτει  λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης και επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση της άρθρωσης που θα χειρουργηθεί και, στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου, την χαρτογράφηση της πυέλου. Με αυτό τον τρόπο, ο γιατρός προγραμματίζει την αρθροπλαστική βασισμένος στην ακριβή ανατομία της, ενώ η λεπτομερής χαρτογράφηση εξασφαλίζει ότι θα επιλεγεί το σωστό εμφύτευμα και ότι θα τοποθετηθεί στην σωστή θέση.

* Ο ρομποτικός βραχίονας αυξάνει την ακρίβεια ορισμένων πτυχών της επέμβασης. Ο ρομποτικός βραχίονας τοποθετεί στην κατάλληλη θέση την πριονωτή λεπίδα για την ολική αρθροπλαστική γόνατος και το εργαλείο λείανσης για την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Επιπλέον, τα τοποθετεί με τρόπο ώστε να λειτουργούν σε ένα επίπεδο, μη επιτρέποντας στον χειρουργό να βγει εκτός των προκαθορισμένων διαστάσεων. Με αυτό τον τρόπο μένουν ανέπαφοι οι γύρω ιστοί και μειώνεται το χειρουργικό τραύμα.

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι

Ουσιαστικά, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και η αναπηρία του και όχι τα κιλά ή τα χρόνια του.

Η ρομποτική επέμβαση ενδείκνυται και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία.

Τα οφέλη

Κατ’ αρχάς, η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι κατά κανόνα μικρότερη. Αναλόγως με το περιστατικό, τις ιδιαιτερότητές του και την άρθρωση που θα χειρουργηθεί (ισχίο ή γόνατο) μπορεί να φθάσει έως και 3 ημέρες, έναντι 4-5 που κατ’ ελάχιστο απαιτείται με την παραδοσιακή τεχνική.

Η μικρότερη νοσηλεία με τη ρομποτική τεχνική οφείλεται στο ότι γίνονται μικρότερες τομές και υπάρχει λιγότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών (συνδέσμων, μυών). Έτσι, ο ασθενής πονάει λιγότερο και κινητοποιείται πιο γρήγορα.

Με τη ρομποτική τεχνική επιταχύνεται επίσης η ανάρρωσή του, διότι μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ολοένα περισσότερο ο πόνος και το οίδημα, και να βελτιώνεται η κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.

Μικρότερη φθορά του εμφυτεύματος

Αυτό που μας επιτρέπει το ρομποτικό σύστημα να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε υπόψη την ανατομία του γόνατος ή του ισχίου, τη δομή των γύρω μαλακών ιστών και να προσαρμόζουμε κατάλληλα την εγχείρηση. Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετούμε το τεχνητό γόνατο ή ισχίο σε πιο σωστή, πιο “φιλική” για τους μαλακούς ιστούς θέση. Έτσι, η αίσθηση της νέας άρθρωσης μετά την εγχείρηση είναι πιο φυσική και η φθορά της μικρότερη καθώς περνά ο καιρός.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κάταγμα ισχίου: «Πόσο σύντομα πρέπει να χειρουργηθώ»;

Leonidas Kallidonis

ΗΠΑ: Ρομπότ – γιατροί ξεκίνησαν να εξετάζουν πιθανούς ασθενείς του κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

Τατουάζ…εξ αποστάσεως έκανε για πρώτη φορά μια γυναίκα, με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ

Μαρίνα Μπενέκου

Με… συγκάτοικο την οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

6 σταθερά «βήματα» για να αποφύγετε το κάταγμα

Leonidas Kallidonis

Κορωνοϊός: Τα ρομπότ απολύμανσης της Ε.Ε. έρχονται και στην Ελλάδα [βίντεο]

Tinad

ΗΠΑ: Ρομπότ επιστρατεύονται για την παράδοση τροφίμων στους επισκέπτες αεροδρομίων, λόγω κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

Τεχνολογία που θα «φέρνει πίσω» τους νεκρούς ψηφιακά ανέπτυξε η Microsoft

Μαρίνα Μπενέκου

Η πετρελαιοβιομηχανία επενδύει σ’ ένα νέο ρομπότ- «φίδι», που θα ζει κάτω απ’τη θάλασσα επισκευάζοντας σωλήνες

Μαρίνα Μπενέκου