Με δεδομένη την έντονη ανησυχία που επικρατεί καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, η χώρα μας βρίσκεται σε … συναγερμό. Ετσι, η ηγεσία του ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να πραγματοποιήσει ανακοινώσεις για να ενημερώσει τους πολίτες και όσους είναι γονείς μικρών παιδιών σε σχέση με τα νεότερα δεδομένα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, η συμπτωματολογία που απαιτεί προσοχή και εγρήγορση από γονείς και παιδιάτρους καθώς και η εξήγηση για τα πιθανά αίτια της ασυνήθιστης ηπατίτιδας θα βρεθούν, όπως προκύπτει από πληροφορίες, στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας κρούσμα ηπατίτιδας, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να συμβεί. Στην περίπτωση που δηλωθεί κρούσμα θα ανακοινωθεί επισήμως από τον ΕΟΔΥ.
Ο ιός άλλωστε που την προκαλεί κατά 99% μάλλον βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε χθεσινή συνέντευξή του. Μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο για τα αίτια των περιπτώσεων ηπατίτιδας είναι ο αδενοϊός 41, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει οριστικά ότι ευθύνεται αυτός καθώς εξετάζονται και άλλες αιτίες, και φαίνεται πως οι ερευνητές έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους συνδυασμό αιτιών, όπως για παράδειγμα τον αδενοϊό σε συνδυασμό με προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού.
Τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται ανέλυσε με ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ειδικότερα, όπως έγραψε, οι περιπτώσεις ηπατίτιδας πιθανόν οφείλονται σε κάποιον – ακόμα αδιευκρίνιστο – παράγοντα που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, και που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ότι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
1) η ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 2) προηγούμενη λοίμωξη κορωνοϊού ή άλλη λοίμωξη, 3) διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κορονοϊό, 4) έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, 5) μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα, 6) ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη, 7) μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόμινο τρόμου στην Μολδαβία – Σύννεφα πολέμου καλύπτουν την Υπερδνειστερία
Γιάννης Σκαφτούρος: Σε 35 δευτερόλεπτα γάζωσαν τον… Θείο Τζο «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»
Fuel Pass: Πρεμιέρα με πάνω από 200.000 αιτήσεις – Ερωτήσεις-απαντήσεις για τους τους δικαιούχους
Παιδική ηπατίτιδα: Τα ύποπτά συμπτώματα και ο ρόλος του κορονοϊού