Η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων του Νομού Λάρισας, κ. Γεωργία Νταμάγκα, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας για την ενημέρωση των γονιών και των εκπαιδευτικών. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» τονίζει πως τα περιστατικά είναι σίγουρα περισσότερα από 30 μόνο στη Λάρισα.
«Φανταστείτε πως ο κάθε παιδικός σταθμός έχει δύο τρία περιστατικά και ο δήμος έχει πάνω από 15 σταθμούς, μαζί με τους ιδιωτικούς, και δεν είναι μόνο οι παιδικοί σταθμοί. Υπάρχουν κρούσματα σε Νηπιαγωγεία και ακόμη και σε Δημοτικά. Πέντε κρούσματα καταγράφηκαν μόνο σε ένα Δημοτικό και μόνο σε μία περιοχή της Λάρισας. Σίγουρα είναι πολύ περισσότερα από 30», όπως τονίζει η γιατρός.
Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν επιτηρεί συστηματικά τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς δεν ανήκει στα «υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα».
Ωστόσο, οι υγειονομικές υπηρεσίες εντόπισαν μέσω του δικτύου επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων που έχει στηθεί με αφορμή τις πλημμύρες 11 περιστατικά εντεροϊών σε παιδιά, τα οποία πιθανότατα είναι Κοξάκι.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αποδέχεται ότι υπάρχει έξαρση στην περιοχή, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων εξαιτίας των πλημμυρών.
«Υπάρχει πράγματι μια αύξηση στη Λάρισα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, παρ’ όλα αυτά είναι στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Εστιάζουμε στην πρόληψη και στην υγιεινή σ’ αυτές τις περιοχές, ενώ δεν χρειάζεται λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα και γι’ αυτό τα παιδιά που νοσούν καλό είναι να μην πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο», τονίζει.
Πόσο επικίνδυνος είναι
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αναφέρει πως ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και τον Β. Τα κρούσματα στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης. Ο τύπος Β συναντάται σπάνια, αν και είναι πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.ά).
Το Κοξάκι μεταδίδεται με το φτέρνισμα και το βήχα και αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών. Επιβιώνει για πολύ καιρό σε αντικείμενα.
Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου, όμως στο διάστημα αυτό είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Η μετάδοση του ιού είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς και Νηπιαγωγεία και γι’ αυτό τα άρρωστα παιδιά πρέπει να μην πηγαίνουν στο σχολείο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Πυρετός
- Φαρυγγαλγία (πόνος στο λαιμό)
- Βήχας
- Διάρροια
- Ρινική καταρροή
- Ελκη του στόματος
- Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος)
- Κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
- Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.
- Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά
- Ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
- Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων (παιχνίδια, πιπίλες κ.ά.)