Ενα μεγάλο μέρος αυτών εστιάζουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία. Πρόσφατα, ερευνητές ανέφεραν ότι άτομα με άνοια, νόσο του Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας κινδυνεύουν με επιδείνωση των συμπτωμάτων τους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. “Καθώς είμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία ενός πλανήτη που θερμαίνεται, είναι επιτακτική ανάγκη οι νευρολόγοι να προβλέψουν πώς μπορεί να αλλάξει η νευρολογική ασθένεια”, σημείωσαν οι ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.
Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα -εντονότερα και πιο εντατικά-, μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα και τις προμήθειες του γλυκού πόσιμου νερού, υποβάθμιση του εδάφους και
αστικοποίηση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως αυτές που έγκεινται στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν προκαλέσει αύξηση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων -των λεγομένων “αερίων του θερμοκηπίου”.
Αύξηση των μολυσματικών ασθενειών από την κλιματική αλλαγή
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί στο eleftherostypos.gr πως είναι πολλοί οι τομείς της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία: Η διαθεσιμότητα γης για καλλιέργεια, τα ζώα, οι φυσικοί πόροι, η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα του νερού, η εξωτερική θερμοκρασία. Οπως αναφέρει, η επίδραση στην Υγεία είναι άμεση τόσο για τα μη μεταδοτικά νοσήματα όσο όμως και για τα μεταδοτικά.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
Οσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα αυξάνονται λόγω της ποιότητας του αέρα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί το προσδόκιμο ζωής πλέον να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με παλαιότερα, οι γνωστοί “φονιάδες” της υγείας, όμως, συνεχίζουν … ακάθεκτοι.
Επιπλέον, ακάθαρτο νερό και μολυσμένα τρόφιμα αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης ασθενειών. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, 1,8 εκατ. από διάρροια που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης καθώς και από την κακή υγιεινή, 3,5 εκατ. από τον υποσιτισμό και περίπου 60.000 από φυσικές καταστροφές.
Οι μολυσματικές ασθένειες βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο και όσο η κρίση στο κλίμα βαθαίνει τόσο θα αυξάνεται η επίδρασή τους, δημιουργώντας προκλήσεις για τον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Οπως σημειώνει ο κ. Παρασκευής, ο τρόπος που κινούνται οι διαβιβαστές επηρεάζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα κουνούπια στην υποσαχάρια Αφρική θα ανέβουν πιο ψηλά, φτάνοντας ενδεχομένως και έως τη Μεσόγειο. Η ελονοσία είχε εξαλείψει στη νότια Ευρώπη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα. Η κλιματική αλλαγή, με λίγα λογια, απειλεί να επιβραδύνει, ακόμα και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η παγκόσμια κοινότητα για τη δημόσια υγεία αναφορικά με μολυσματικές ασθένειες.
Την ίδια στιγμή, νέα παθογόνα μπορούν να αναδυθούν, αλλά και τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα. Οι μετακινήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής θα φέρουν σε επαφή ανθρώπους με ζώα που φέρουν ασθένειες που το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου δε γνωρίζει.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης σε Τσίπρα:«Ποιες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ από το Pegasus;»