Γιατί κάνουμε συνήθως φυσικοθεραπεία;
Για τη σημαντική βοήθεια που αυτή μπορεί να μας προσφέρει σε περιπτώσεις μυοσκελετικών πόνων (στον αυχένα, στον καρπό, στον ώμο, στη μέση, στο γόνατο…), μετά από επεμβάσεις στις οποίες υποβληθήκαμε ή γιατί χρειάστηκε να ακολουθήσουμε συντηρητική θεραπεία αντί για επέμβαση, για να επουλωθεί γρηγορότερα ένα τραύμα… Και κάνουμε πολύ καλά, γιατί η φυσικοθεραπεία συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες, με στόχο πάντα την ανακούφιση, τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την καλύτερη δυνατή θεραπεία.
Μια ευρύτατη γκάμα εφαρμογής της φυσικοθεραπείας
Ωστόσο, οι δυνατότητες της φυσικοθεραπείας δεν σταματούν στα παραπάνω πεδία ούτε αφορούν μόνο στην αποκατάσταση ή την αποθεραπεία. Αφορούν και στην πρόληψη, όπως η φυσικοθεραπεία για την πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους, αλλά και στη διαχείριση χρονίων καταστάσεων, όπως η φυσικοθεραπεία για τον έλεγχο της ακράτειας ή διαφόρων νευρολογικών παθήσεων (νόσος του Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ημιπληγίες). Αφορούν και στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα κατά τη διάρκεια ή και μετά από λοιμώξεις όπως η γρίπη ή η COVID-19, αφορούν και στο καρδιαγγειακό όπως η φυσικοθεραπεία μετά από εγχειρήσεις καρδιάς ή εμφράγματα, και φυσικά αφορούν και στο λεμφικό σύστημα όπως η φυσικοθεραπεία για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος και άλλων οιδημάτων.
Φυσικοθεραπεία και πρόληψη πτώσεων
Η φυσικοθεραπεία για την πρόληψη των πτώσεων απευθύνεται κυρίως σε ενήλικα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία με ομαδικά και ατομικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την πρόληψη των πτώσεων, τη βελτίωση της ισορροπίας, τη μείωση του φόβου της πτώσης και την αύξηση της αυτοπεποίθησης στην προσπάθεια για έναν υγιή τρόπο ζωής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς έχει αποδειχθεί ότι: τα ομαδικά προγράμματα άσκησης που παρέχονται και καθοδηγούνται από ειδικευμένους φυσιοθεραπευτές μειώνουν τις πτώσεις κατά 29% και τον κίνδυνο των πτώσεων κατά 15% και τα αντίστοιχα ατομικά προγράμματα μειώνουν τις πτώσεις κατά 32% και τον κίνδυνο πτώσης κατά 22%.
Φυσικοθεραπεία και ακράτεια
Η φυσικοθεραπεία για την ακράτεια λειτουργεί με δύο τρόπους:
- προληπτικά: με αντιμετώπιση της ενδεχόμενης ακράτειας σε περιπτώσεις επικείμενου χειρουργείου για προστατεκτομή, υστερεκτομή, ιεροκολποπηξία κ.ά., κατά την εγκυμοσύνη και σε περιπτώσεις πρόπτωσης ενδοπυελικών οργάνων.
- θεραπευτικά: με αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ακράτειας μετά από εγκυμοσύνη, από χειρουργικές επεμβάσεις, από νευρολογικές παθήσεις, από φαρμακευτική αγωγή, κακοήθειες, ουρολοιμώξεις, τραυματισμούς, ακτινοθεραπεία, διαβήτη κτλ.
Φυσικοθεραπεία και νευρολογικές παθήσεις
Σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, πολυνευροπάθειες, κακώσεις του νωτιαίου µυελού είναι οι πιο συνηθισμένες (αλλά όχι οι μόνες) από τις νευρολογικές παθήσεις που χρειάζονται τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας.
Η νευρολογική φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας ανάκτησης της κίνησης και της λειτουργίας για ασθενείς µε τραυµατισµό/ασθένεια του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήµατος.
Φυσικοθεραπεία και COVID-19
Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία φαίνεται ότι συμβάλλει στη θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος και στην αποκατάσταση των ασθενών με COVID-19, γι’ αυτό και συνιστάται όταν:
- οι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν άφθονες εκκρίσεις που δεν μπορούν να τις διαχειριστούν από μόνοι τους.
- υπάρχει συννοσηρότητα, όπως νευρομυϊκή πάθηση, αναπνευστική πάθηση, κυστική ίνωση, η οποία σχετίζεται με άφθονες εκκρίσεις ή μη αποτελεσματικό βήχα.
- ασθενείς ύποπτοι ή επιβεβαιωμένοι για COVID-19 μπορεί να αναπτύξουν δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες, υπερέκκριση των βλεννογόνων ή/και δυσκολία στην παροχέτευση των βρογχικών εκκρίσεων.
Φυσικοθεραπεία και καρδιά
Η καρδιαγγειακή αποκατάσταση με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητη μετά από καρδιακή προσβολή, αγγειοπλαστική, εγχείρηση καρδιάς, αλλά και για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι τόσο σημαντική η συνεισφορά της που, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά την επομένη της επέμβασης. Η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αναπνευστικές δυσλειτουργίες λόγω της αναισθησίας αλλά και να βοηθήσει στη βελτίωση της δραστηριότητας και της καρδιαγγειακής υγείας.
Φυσικοθεραπεία και λεμφοίδημα
Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το λεμφικό σύστημα (τα λεμφαγγεία ή/και οι λεμφαδένες) δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή απομάκρυνση του λεμφικού φορτίου και κατά συνέπεια τη διόγκωση (πρήξιμο) της περιοχής. Πρακτικά όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε εμφανίσει ένα τέτοιο «πρήξιμο». Όταν αυτό παραμένει για διάστημα πάνω από 3-6 μήνες, τότε μπορούμε να μιλάμε για παθολογικό χρόνιο λεμφοίδημα.
Η ειδική φυσικοθεραπεία για λεμφοίδημα θα το απομακρύνει πολύ πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης ανακουφίζοντας από το πρήξιμο και τον πόνο.
Το λεμφοίδημα απαιτεί θεραπεία πλήρους παροχέτευσης, η οποία συμπεριλαμβάνει την δια χειρός λεμφική παροχέτευση που ολοκληρώνεται σε 10-12 συνεδρίες, την εφαρμογή περίδεσης πολλαπλών στρωμάτων με τη χρήση ειδικών συμπιεστικών επιδέσμων, τη φροντίδα του δέρματος, την κατάλληλη άσκηση και στη συνέχεια τη χρήση ενδύματος διαβαθμισμένης συμπίεσης προσαρμοσμένου σε κάθε ασθενή.
Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο