Ασθενείς με διαβήτη που καταναλώνουν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές με το βραδινό τους γεύμα ενδεχομένως ζουν περισσότερο από όσους…μπουκώνονται με επεξεργασμένες τροφές λίγο πριν πέσουν για τον νυχτερινό τους ύπνο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η κατανάλωση τροφών με πολλούς υδατάνθρακες νωρίς στη διάρκεια της ημέρας ( λ.χ. με το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα) – αντί για το βραδινό γεύμα – ενισχύει την υγεία της καρδιάς σε ανθρώπους με διαβήτη.
Τα ποσοστά κινδύνου…ώρα με την ώρα
- Remaining Time-0:00
- Fullscreen
- Mute
- Άνθρωποι με διαβήτη που κατανάλωναν επεξεργασμένες τροφές – όπως κρέας – προς το τέλος της ημέρας, είχαν έως και 74% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες τέτοιων τροφών ή τις έτρωγαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
- Αντίθετα, άνθρωποι με διαβήτη που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και γαλακτοκομικά αργότερα μέσα στην ημέρα (ιδίως με το βραδινό γεύμα) μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια κατά 45% σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες από αυτές τις τροφές.
- Όσοι κατανάλωναν πατάτες το πρωί και περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης το απόγευμα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια έως 50%.
Η σωστή τροφή τη σωστή ώρα
Ο Dr. Qingrao Song του Harbin Medical University στην Κίνα, δήλωσε ότι οι ερευνητές παρατήρησαν πως η κατανάλωση…
- πατατών το πρωί,
- προϊόντων ολικής άλεσης το απόγευμα,
- λαχανικών και γάλακτος το βράδυ και
- λιγότερο επεξεργασμένων τροφών με το βραδινό γεύμα…
συνδεόταν με καλύτερη επιβίωση – μακροπρόθεσμα – σε ανθρώπους με διαβήτη.
«Εναρμονισμός» ώρας, μεγέθους μερίδας και θερμίδων
Με βάση την έρευνα, η ώρα που οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 καταναλώνουν ορισμένες τροφές μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντική για την ευεξία τους όσο είναι το μέγεθος της μερίδας και οι θερμίδες. Άλλωστε, όπως εικάζεται, η ώρα των γευμάτων θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το βιολογικό ρολόι.