Οι βασικότεροι άξονες, στους οποίους εστίασαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και οι ενέργειες για την επίσπευση των χρόνων εξυπηρέτησης των πολιτών στις επεμβάσεις, όπου παρατηρούνται διαχρονικά μεγάλες αναμονές.
Οι προσωπικοί παιδίατροι θα ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας και θα αναλάβουν την τακτική παρακολούθηση των παιδιών, όπως εμβολιασμούς, τακτικούς ελέγχους και προληπτικά μέτρα. Το μέτρο αυτό στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο του νέου νομοσχεδίου είναι η επέκταση των τηλεϊατρικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια. Θα δημιουργηθούν 3.500 σημεία τηλεϊατρικής για τη διευκόλυνση της κατ’ οίκον νοσηλείας και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.
Τα σημεία αυτά θα επιτρέψουν την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών από απόσταση, παρέχοντας παράλληλα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς, ειδικά σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι πιο περιορισμένες.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δυνατότητα δωρεάν επεμβάσεων καταρράκτη μέσω ειδικού συστήματος voucher. Με το σύστημα αυτό, οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από τέσσερις μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε επέμβαση καταρράκτη σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, χωρίς κόστος. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο καταρράκτη περίπου 20.000 πολίτες.
Το πρόγραμμα των voucher θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος των δωρεάν χειρουργείων, από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της χρηματοδότησης ύψους 51 εκατ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί συνολικά γι’ αυτό. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία εντάσσονται σε 48 δημόσια νοσοκομεία, προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να υποβληθούν σε επεμβάσεις χωρίς επιπλέον κόστος.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να ωφελήσει 37.000 ασθενείς μέχρι το 2025.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Με τις αλλαγές του ΕΣΥ παρουσιάστηκαν και τα νέα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι γιατροί που υπηρετούν σε άγονες περιοχές και σε ειδικότητες με χαμηλή κάλυψη θα λάβουν πρόσθετα επιδόματα έως 600 ευρώ τον μήνα, ενώ οι εφημερίες τους θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, αυξάνοντας έτσι τις καθαρές αποδοχές τους κατά 100-200 ευρώ μηνιαίως.
Επίσης, προβλέπεται επιπλέον αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ προσφέρονται μπόνους ύψους 30.000 ευρώ στους νέους γιατρούς που επιλέγουν ειδικότητες όπως η γενική ιατρική ή η παθολογία.
Σημειώνεται ότι περίπου 12.500 είναι οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και παραμένουν άγονες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση του ΕΣΥ, καταρρίπτοντας τις κατηγορίες ότι το Σύστημα Υγείας «καταρρέει».
Το ΕΣΥ σήμερα εξυπηρετεί 80.000 πολίτες καθημερινά μέσω 100 νοσοκομείων και 300 Κέντρων Υγείας, ενώ το ιατρικό προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 7.866 άτομα από το 2019.
Συγκεκριμένα, στο ΕΣΥ υπηρετούν πλέον 86.138 εργαζόμενοι, σε σύγκριση με 78.272 το 2019. Εφερε, επίσης, ως παράδειγμα τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Ιπποκράτειο, τα οποία έχουν ενισχυθεί με 165 και 190 επιπλέον γιατρούς, αντίστοιχα.
Τέλος, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή του συστήματος DRG, το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, με βάση το έργο που παράγουν.