Ζητήματα όπως το είδος της διατροφής, της άσκησης, της επιστροφής στην εργασία, της λήψης φαρμάκων ή της σεξουαλικής δραστηριότητας μετατρέπονται ξαφνικά σε δυσεπίλυτα προβλήματα.
Σκοπός των οδηγιών που περιγράφονται ακολούθως είναι να δοθούν με τρόπο απλό και κατανοητό οι απαραίτητες οδηγίες για τη σταδιακή και αποτελεσματική προσαρμογή της καθημερινής ζωής στη μετά το έμφραγμα εποχή.
Αποκατάσταση σωματικής δραστηριότητας
Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας, και ανάλογα με τη βαρύτητα του εμφράγματος και των πιθανών επιπλοκών σας, συνιστάται κατά την 1η εβδομάδα να αρχίσετε τη σταδιακή εκτέλεση ηπίων δραστηριοτήτων. Τέτοιες είναι η άνοδος και η κάθοδος 5-10 σκαλοπατιών ή ένας μικρός περίπατος 200-300 μέτρων έξω από το σπίτι.
Τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσετε σταδιακά, αλλά όχι υπερβολικά γρήγορα, να αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα, έχοντας οδηγό τη σωματική σας ικανότητα. Με άλλα λόγια, μέχρι το τέλος του 1ου μήνα μπορείτε να αυξάνεται τη σωματική σας δραστηριότητα στο επίπεδο της προ εμφράγματος εποχής, με την προϋπόθεση ότι αυτή η δραστηριότητα δεν σας προκαλεί στηθάγχη, δύσπνοια ή σοβαρή σωματική κόπωση.
Μετά το 1ο μήνα, και με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η πορεία σας ήταν ομαλή, μπορείτε να ξεκινήσετε αεροβική σωματική άσκηση, όπως ελαφρύ τρέξιμο, οδήγηση ποδηλάτου, κολύμπι, χορός ή τρέξιμο σε κυλιόμενο τάπητα.
Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και εφόσον η πορεία σας ήταν ομαλή και χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να πραγματοποιείτε μια κανονική πλέον σωματική δραστηριότητα. Ένα καλό τέτοιο πρόγραμμα είναι η μέτριας έντασης αερόβια σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα ή ποδηλασία) για 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα.
Επιστροφή στην εργασία
Σε περίπτωση ασθενών που ανακάμπτουν γρήγορα από ένα μικρό έμφραγμα, είναι δυνατόν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε περίπου 2 εβδομάδες, εάν η εργασία δεν περιλαμβάνει βαριά χειρωνακτική προσπάθεια. Ασθενείς που επιτελούν βαριά χειρωνακτική προσπάθεια θα χρειαστεί να επιστρέψουν αργότερα στην εργασία τους ή και σπανίως μπορεί θα χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά.
Σεξουαλική δραστηριότητα
Ασθενείς με ομαλή πορεία μετά το έμφραγμα είναι δυνατόν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα σε 2-4 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Αντίθετα ασθενείς με επιπλεγμένη πορεία εμφράγματος είναι δυνατόν να αρχίσουν της σεξουαλική δραστηριότητα πολύ αργότερα. Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος σας θα φροντίσει προ της εξόδου σας να λάβετε σχετικές οδηγίες.
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι δυνατόν σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλέσει στους ασθενείς αίσθημα συναισθηματικής φόρτισης, φόβου και άγχους, τα οποία συνήθως είναι παροδικά. Εάν αυτό το καταθλιπτικό συναίσθημα επιμένει πέραν των 3-4 εβδομάδων, μη διστάσετε να μιλήσετε στον καρδιολόγο σας.
Επίμονη καταθλιπτική συνδρομή χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, επιβραδύνει σοβαρά τη φυσιολογική επανένταξή σας, αλλά και πιθανώς αυξάνει την πιθανότητα νέου καρδιακού επεισοδίου.
Διατροφή
Ο ασθενής, μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνιστάται να υιοθετεί τον μεσογειακό τύπο διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερα δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, ενώ πρέπει να τρώτε λιγότερο κρέας. Προτείνεται το λευκό κρέας (π.χ. κοτόπουλο) 1 φορά την εβδομάδα και το κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι) 1 φορά κάθε 2η εβδομάδα.
Τα βούτυρα και τα πλούσια σε λίπος τυριά δεν συνιστώνται, ενώ το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται με ελαιόλαδο, αλλά και αυτό όχι σε υπερβολικές ποσότητες. Το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται, όπως και τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό (π.χ. ελιές, φέτα, αλίπαστα). Το μαγείρεμα στον ατμό, την κατσαρόλα ή το φούρνο είναι αποδεκτά, αλλά τα τηγανητά πρέπει να αποφεύγονται.
Κάπνισμα
Εάν καπνίζατε προ της εισβολής του εμφράγματος είναι απαραίτητο να το διακόψετε. Η συνέχιση του καπνίσματος διπλασιάζει την πιθανότητα νέου εμφράγματος, αιφνίδιου θανάτου και ακυρώνει πολλές από τις ευεργετικές δράσεις των θεραπειών που σας εφαρμόζονται.
Αλκοόλ
Οι άντρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι πάνω από 200 ml κρασιού ή 1-2 μπύρες το 24ωρο, ενώ για τις γυναίκες ισχύουν οι μισές δόσεις.
Φάρμακα
Κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο, σας έχουν χορηγηθεί φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά έχουν σκοπό να μετριάσουν τα τυχόν συμπτώματά σας, αλλά ο κύριος ρόλος τους είναι να προλάβουν ένα νέο καρδιακό επεισόδιο και να αυξήσουν κατά αυτό τον τρόπο την επιβίωσή σας. Κάποια από αυτά τα φάρμακα θα τα λάβετε για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ κάποια από αυτά θα τα λαμβάνετε δια βίου.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα διακόψετε κάποιο φάρμακο χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί τον καρδιολόγο σας.