ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Εκπαιδεύοντας την οικογένεια του διαβητικού παιδιού

Newsroom eleftherostypos.gr

Η συμβουλευτική από τους επαγγελματίες υγείας και η τεχνολογία κάνουν πιο «φιλική» τη διαχείριση της νόσου από τους γονείς του διαβητικού παιδιού

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε παιδιά και προβληματίζει ουσιαστικά ολόκληρη την οικογένεια. Όμως, οι νέες μέθοδοι θεραπείας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και τα παιδιά δείχνουν να προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις οδηγίες που θα δώσει ο γιατρός, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας από την πλευρά των γονέων.

Γράφει ο Νικόλαος Κεφαλάς
Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Παιδοδιαβητολογικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Ο αρχικός πανικός πρέπει να γίνει ψυχραιμία

Φυσιολογικά, βέβαια, με την ανακοίνωση της διάγνωσης στον ασθενή και την οικογένεια του, υπάρχει, σχεδόν πάντα, ένα «πένθος» για το γεγονός αυτό. Κυρίως η οικογένεια του νεοδιαγνωσμένου διαβητικού, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μικρό παιδί, θεωρεί ότι έχει έρθει το «τέλος» για αυτό. Είναι στα χέρια, όμως, των εκπαιδευτών και της οικογένειας να ξεπεραστεί γρήγορα το πρόβλημα.
Η εκπαίδευση της διαβητικής οικογένειας έχει αρκετά σημεία που πρέπει να καλυφθούν: διάφορες ινσουλίνες που κυκλοφορούν, νέου τύπου ινσουλίνες, υπογλυκαιμίες, υπεργλυκαιμίες, άσκηση, ασθένειες, διατροφή, τρόπος χορήγησης ινσουλίνης, μέτρηση σακχάρου αίματος, πρόγραμμα ημέρας του διαβητικού, ψυχολογία του διαβητικού, στόχοι για το διαβήτη και τον ασθενή. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο της οικογένειας, χωρίς να παραβλέπουμε έναν καλό έλεγχο.

Ποιοι και πώς θα στηρίζουν το διαβητικό παιδί

Για την καλύτερη και αρτιότερη εκπαίδευση, καθώς και για την επαφή με την οικογένεια, είναι απαραίτητη η παρουσία μιας ομάδας ειδικών: νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη στον διαβήτη, διαιτολόγος, ψυχολόγος και ο ιατρός. Το κάθε μέλος της ομάδας θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένο κομμάτι της θεραπείας. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να εκτιμηθούν τυχόν ιδιαιτερότητες του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Η φόβος των γονέων για το αν θα εφαρμόσουν σωστά της θεραπεία

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπου, είναι μια ισορροπία ανάμεσα σε φάρμακα (ινσουλίνη), διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Αυτό ακριβώς φοβίζει τους γονείς των μικρών παιδιών με διαβήτη: θα δεχθούν εύκολα να κάνουν μετρήσεις και ενέσεις; Θα μπορούν να ελέγξουν τη διατροφή τους και τη δραστηριότητά τους; Θα μπορούν να αντιληφθούν τις υπογλυκαιμίες; Το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μικρά είναι το πλεονέκτημά τους. Ο τρόπος συμπεριφοράς τους μπορεί να διαμορφωθεί και να διδαχθεί. Εδώ κομβικό ρόλο παίζουν οι γονείς και η ομάδα του διαβήτη.

Τα παιδιά εξοικειώνονται εύκολα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης (στυλό ή αντλίες), καθώς και οι τεχνολογίες ελέγχου σακχάρου με πολλά χρώματα, σχήματα και ελάχιστη ποσότητα αίματος (3 μl) είναι εξαιρετικά φιλικά σε παιδιά και η εξοικείωσή τους με αυτά είναι θαυμαστή. Οι στερητικές δίαιτες του διαβήτη είναι πλέον παρελθόν. Σε συνδυασμό με τις νέες ινσουλίνες, μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στο διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών με διαβήτη, σχετικά με τις ποσότητες φαγητού και την ώρα του γεύματος. Όσο για τις υπογλυκαιμίες, ο συχνός έλεγχος και ο χρόνος θα φέρουν και την αντίληψή τους.

Η πιθανότητα επιπλοκών

Πολλοί γονείς με μικρά παιδιά με διαβήτη, ανησυχούν μήπως εμφανίσουν στο μέλλον επιπλοκές, καθώς θα έχουν περισσότερο καιρό τη νόσο, σε σχέση με ένα μεγαλύτερο παιδί. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι αληθές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλικία εμφάνισης διαβήτη δεν παίζει ρόλο στην παρουσία επιπλοκών. Αυτό που παίζει σίγουρα ρόλο είναι ο έλεγχος του διαβήτη και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η ομάδα και η οικογένεια του διαβητικού.

Με τη σωστή υποστήριξη, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν

Για τη θεραπεία του, ανεξάρτητα από τον τύπο, η ύπαρξη μιας ομάδας θεραπείας είναι κομβική: ιατρός, νοσηλευτής εξειδικευμένος στο διαβήτη, διαιτολόγος, ψυχολόγος. Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ τη διαθέτει.

Συμπερασματικά, ο διαβήτης σε παιδιά δεν πρέπει να τρομάζει. Τα παιδιά προσαρμόζονται εξαιρετικά καλά στις όποιες προκλήσεις. Οι νέες τεχνολογίες επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο, με ίσως πιο πολύπλοκο, αλλά και πιο φιλικό προς το παιδί τρόπο. Οι γονείς, μετά την αρχική απογοήτευση, θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το παιδί τους.

Γενικά για τον διαβήτη στα παιδιά

Ο διαβήτης τύπου 1 (νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος) εμφανίζεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες χωρίς να μπορούμε να το αιτιολογήσουμε, ενώ ο διαβήτης τύπου 2, που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος, αποδίδεται στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας του καιρού μας. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά τους που πρέπει να είναι σε γνώση των γονέων:

  • Ο διαβήτης τύπου 1 φαίνεται να εμφανίζεται και σε νεαρότερες ηλικίες (κάτω από την ηλικία των 6 ετών) όλο και περισσότερο και χωρίς την ύπαρξη κάποιου οικογενειακού ιστορικού. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι η αντιμετώπισή του θα ήταν εύκολη, με τη χορήγηση ινσουλίνης, αλλά η πρακτική θα τον είχε διαψεύσει. Οι προκλήσεις και οι παγίδες για το θεραπευτή, αλλά και για τον ασθενή εμφανίζονται ακόμη και από τη διάγνωση και σίγουρα επιτείνονται από τη μικρή ηλικία των ασθενών.
  • Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως συνυπάρχει με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Η αντιμετώπισή του είναι επίσης μια πρόκληση για το θεραπευτή: καθότι είναι πιο σπάνιος από το διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, όπου η έλλειψη ινσουλίνης είναι καθολική, αντιμετωπίζεται σαν τύπου 1, δηλαδή με ινσουλίνη και έλεγχο του βάρους με διατροφικές προσαρμογές, καθώς δεν υπάρχουν πολλά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο

Leonidas Kallidonis

Η πραγματική πανδημία. Ένας στους 10 Έλληνες με Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης τύπου…1,5!

Leonidas Kallidonis

Το 2021 φέρνει «επανάσταση» στη θεραπεία του Διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Τα περιττά «δώρα» των γιορτών για τους ασθενείς με διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Νυστέρι και… «ράψιμο» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Leonidas Kallidonis

Κιρκάδιος ρυθμός: Τι συμβαίνει όταν «απορυθμίζεται» το βιολογικό μας ρολόι…

Leonidas Kallidonis

Γιορτές με lockdown: Ο χειρότερος συνδυασμός για τις επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Γλυκαντικές ουσίες: Ελευθερίες και περιορισμοί

Leonidas Kallidonis